Teisipäev, veebruar 28, 2017
 

Jääd püsima paljude meeles Endel Saar 29.10.1935 – 22.02.2017

On lahkunud Endel Saar – mees, keda Hiiumaal tuntud-teatud aastakümneid. Seda põhiliselt oma ameti poolest. Endel, Undama külas sündinud põlishiidlane, tegi kodusaarel ajakirjanikutööd kutselisena juba aastast 1950, jätkates seda tegevust mitmes Hiiumaal ilmunud ajalehes, viimati ajalehes Hiiu Leht.

Minule oli Endel hea kolleeg ja sõber. Põhiliselt valgustas ta ajalehes Hiiumaa maaelu ja kalandust. Seepärast tunti seda pikka kasvu meest igas külas ja ka kalurite seas. Oskus inimesi küsitleda ja saadut pikalt ja põhjalikult kirja panna oli Endlil hästi tugev.
Aastakümned veeresid, ajad muutusid. Kolleegina hindan kõrgelt seda võimet, kuidas Endel lülitus uute olukordade käsitlemisse. Seda just Hiiu saare ja hiidlaste mineviku valgustamisel. Temalt on ajalehes avaldatud lugude põhjal ilmunud viis kodulooteemalist raamatut. Esimene (1999) rääkis Emmaste metsavendade grupist. Järgnes “Ärajäänud merereis”(1999) mootor­purjekast Alar. Pikk ja põhjalik oli “Hiiumaa kiviajast tänapäevani” (2004). Seejärel “Sõruots – Hiiumaa lõunarand” (I osa 2006 ja
II osa 2007) ning lõpuks raamat “Metsakülade keskel” (2012).
Endel Saar oli Eesti Ajakirjanike Liidu auliige ja Valgetähe ordeni kavaler.
Isiklikus plaanis tundsin Endlit kui hoolikat pereisa laste kasvatamisel ja kodustes toimingutes.
Jää hüvasti, hea sõber ja kolleeg. Hiiumaa ajakirjanduse raudvarana jääd püsima paljude meeles.
VALTER VOOLE
töökaaslane läbi aastakümnete

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411