Teisipäev, jaanuar 10, 2017
 

Sõru-Triigi reisid kestsid tunde

Helja Kaptein | Hiiu Leht
OÜ Kihnu Veeteed parvlaev Subsea Seven, mis reede hommikul Sõru sadamast väljus, seisis masina­rikke tõttu tunde keset merd, sama kordus pühapäeval, kui laev veetis pakseneva jää tõttu merel kolm tundi.
Reede hommikul Sõrult väljunud Sõru–Triigi liinilaev Subsea Seven seisis masinarikke tõttu tunde keset Soela väina, kus jää teda õnneks paigal hoidis.
Laeva operaatorfirma Kihnu Veeteed juhataja Andres Laasma sõnul oli reedel tegemist elektririkkega, mis viis kogu laevast voolu ja takistas peamasina käivitamist.
Läheduses olnud kala­laeva Amazon abiga pukseeriti laev pealelõunaks tagasi Sõru sadamasse. Kalalaev jõudis merehätta sattunud laevani pisut enne kella 14. Kell 8.15 liinile läinud laev, mille pardal 26 reisijat ja  16 sõidukit, jõudis Saaremaal käimata Sõru sadamasse tagasi kella 15.45 ajal.
Reisijad hõikasid juba enne, kui laevavisiir alla lasti, et tegelikult polnud neil häda midagi. “Harjunud sõitma igasugustes tingimustes, võtsime kodust võileivad kaasa ja auto paak oli ka kütust täis,” hõiskas üks reisijatest, kes enamuse ajast autos istus. Ka oli laevapuhvetis söök-jook firma poolt.
Sadamas ootasid laeva juba töömehed, et hakata keset merd üles öelnud elektri­süsteemi korda tegema. Laevale vastu oli tellitud ka 26kohaline buss, et reisijad saaksid sinna sooja minna, seniks kuni laevale taas elektri sisse saab.
Piimaauto juht: Täna koju ei saa
Kaldalt anti kohe laevale voolu, visiir avanes ja autod said omal jõul kaldale. Bussiga viidi sadamast kodudesse õpilased, kes olid tahtnud sõita Saaremaale kooli, kutse­hariduskeskusesse.
Kuressaare ametikoolis kokaks õppiv Ragnar Suuster rääkis, et pidi kooli sõitma, kuid nüüd jäi sõit ära. “Hirmu polnud, kõht tühi samuti mitte ja külm ka polnud,” oli noormees optimistlik. Hiiu Lehele ütles ta, et püüab pühapäeval uuesti üle Soela väina kooli jõuda või siis sõidab mandrile ja sealt Virtsu kaudu Saaremaale.
Laeval oli ka Saaremaa piima­tööstuse piimaauto, mis Hiiumaalt viib piima kolm korda nädalas Saare­maale. Piimaauto juht Vahur, kelle tööpäev oli alanud öösel kella kahe paiku, kui ta lautade juurest alustas piima pealelaadimist, ütles, et istus merelviibimise ajal töötava mootoriga auto kabiinis soojas: “See ju tavaline autojuhi elu.”
12 tonni piima, mis paagis, lubas ta Saaremaale viia mandri kaudu ringiga. “Piimaga selle ajaga midagi ei juhtu, teistmoodi on see, et kui tavaliselt jõuan õhtuks koju Hiiumaale tagasi, siis täna ei jõua,” lisas Vahur.
Pühapäeval toppas jääs
Peale reedest intsidenti läks Subsea Seven taas merele pühapäeval ja seekordne reis venis kolmetunniseks, kuid lõppes siiski Saaremaal Triigi sadamas veidi enne kesk­päeva. Tehniliste probleemide ja ilmastikuolude tõttu tühistati parvlaeva väljumine kell 9.30 Triigist.
Andres Laasma ütles Hiiu Lehele, et pühapäeval ei olnud tegemist rikkega, vaid jää meres oli paksem kui arvati. “Laev tuli seisma jätta, et teha muudatusi jahutus­süsteemi seadistustes,” selgitas Laasma, kelle sõnul võttis ümberlülitamine aega pool tundi.
“Triigi sadamale lähenedes oli jää paks ja seoses sellega vähenes ka laeva sõidu­kiirus,” selgitas ta. Nii saigi ka pühapäeval tavapärasest tunniajasest merereisist märksa pikem sõit. Õnneks oli seekord laevas elekter olemas.
Parvlaev Subsea Seven mahutab kuni 75 reisijat ja 20 autot ning on ehitatud 1971. aastal ehk 46 aastat vana.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411