Reede, jaanuar 13, 2017
 

Seminar: Kas on vahet, mida me räägime ja teeme?

Alkoholi ja teiste narkootiliste ainete tarvitamine noorte seas on üsnagi teada-tuntud probleem, mis seostub eelkõige teismeeaga.
Kõik teavad, et sõltuvusained on halvad ja seaduse järgi ei tohi alaealised neid üldse tarvitada. Samas arvavad noored, et näiteks alkoholi tarvitamine on normaalne, sest nad on näinud, kuidas täiskasvanud alkoholi tarbivad. Ühtlasi õpivad lapsed vanemate pealt, kuidas ja mida juua. Ühiskonna suhtumine alkoholi­tarvitamisse on sageli kahepalgeline, mistõttu saavad noored segadusseajavaid sõnumeid alkoholist ja selle mõjust.
Mida aga tähendab, et alkohol on noorele “halb”, kui täiskasvanu ise nädalavahetuseti võtab klaasi või isegi rohkem? Miks on seadused sellised nagu need on? Mida rääkida 11aastasele lapsele, kui ta küsib, miks tema ei tohi veini juua? Nendele küsimustele on juba keerulisem vastata. Ja olgem ausad, vastuseid on rohkem kui üks, arvamusi ja müüte veelgi rohkem.
Enimlevinud müüt lapsevanemate seas hõlmab just alkoholi pakkumist kodus. Uuringud näitavad, et need lapsed, kellel kodus lubatakse alkoholi tarvitada, teevad seda rohkem ka kodust väljas­pool. Kuigi üldine teadmine narkootiliste ainete halvast mõjust on õhus, on põhjendatud faktide tundmist ja ka teadmist, mida siis ise rääkida või teha, vähem.
Tihti lapsevanematena või spetsialistidena arvame, et meie laps(ed) ei puutu kokku selliste teemadega nagu suitsetamine, alkohol ja narkootilised ained. Samas, kui vaadata otsa Eesti üldisele statistikale, siis tuleb välja, et klassis, kus õpib kümme last, siis nendest üheksa last on 15. eluaastaks alkoholi vähemalt korra tarvitanud. Kas me teame, mis tegelikult toimub? Millised on Hiiumaa trendid?
Teema on lai ja nõuab lisaks teadmistele ka arutlemist. Kui Sa oled lapsevanem või puutud tööalaselt kokku laste ja noortega, oled oodatud 27. jaanuaril seminarile “Kas on vahet, mida me räägime ja teeme?”, mis toimub Kassari puhkekeskuses. Spetsialistid tulevad rääkima ja kutsuvad kaasa mõtlema. Päeva tuleb juhtima Urmas Vaino.
Seminaripäeva ja registreerimise kohta saab täpsemat infot ntk.hiiuvald.ee ja vaata uudised-teated. Infot saab ka Iris Vahtra telefonil 5291719.
Hiiumaa lastekaitseühingu projekti “Kas on vahet, mida me räägime ja teeme?”, mille partneriteks on Hiiumaa Noorsootöökeskus, Hiiu Maavalitsus, Kärdla politseijaoskond, Hiiumaa Rajaleidja keskus, toetab
Hasartmängumaksu Nõukogu.
Projekti tiim

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411