Reede, jaanuar 13, 2017
 

Saarel haigeid kaks korda vähem

Meretagune maa annab ilmselt eelise, sest isegi haigestumisi on praegu Hiiumaal vähem kui mandril. Kas see aga nii ka jääb?
Kuigi ka Hiiumaal on tava­pärasest rohkem neid, kes kodus tõvevoodis peavad lamama, on mandril olukord haigestumisega hoopis hullem. Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri rääkis, et grippi haigestumise intensiivsust loetakse Eestis praegu keskmiseks, levikut laialdaseks. Hiiumaal ühtki gripidiagnoosi pandud ei ole, ei ole andmeid ka laboriuuringute kohta. Ülemiste hingamisteede viirusnakkusi registreeriti Hiiumaal möödunud nädalal 22 korda, nädal varem oli arstide poole pöördunuid 27. “Haigestumus Hiiumaal on kaks korda väiksem kui mujal Eestis,” nentis Saluri.
Käina perearst Marje Vann rääkis, et tema piirkonnas oli haigestumisi rohkem juba eelmise aasta lõpus. “Esmalt olid lastel tuulerõuged ja viimasel nädalal esines gripile omaseid sümptomeid – põhilised kaebused on kõrge palavik, kuiv köha ja lihtsalt väga halb enesetunne,” ütles ta.
“Eelmisel esmaspäeval oli tuba tühi, aga telefon helises pidevalt,” nentis doktor Vann. “Ja paljud ütlesid, et neil on töö juures enamus haiged.” Vann arvas oma kogemustele tuginedes, et tegemist pole veel haigestumiste kõrgpunktiga, ilmselt väheneb haigestujate hulk korraks, et siis veebruaris-­märtsis taas tõusta.
Mandril haigestunuid rohkem
Aasta viimasel nädalal pöördus kogu Eestis ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 6087 haigestunut, neist 46,8 protsenti olid lapsed.
Jaanuari esimese nädalaga kasvas haigestumine 33 protsenti, nende hulgas suurenes oluliselt grippi või gripitaolistesse haigustesse haigestunute osakaal.
Terviseameti andmeil oli keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta 463,5. Eesti keskmisest suurem oli viirus­nakkustesse haigestumus Tallinnas, Jõgeva-, Järva- ja Tartumaal.
Endiselt on haigestunute seas enim kuni 15aastaseid lapsi. Haigestunute juurdekasv laste hulgas on aeglustunud, vanemaealiste seas aga kasvas 55 protsenti.
Gripiviirustest tingitud haigestumiste osakaal kasvas perearstide poole pöördunute hulgas 70 protsendini. Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu haiglaravi vajanute hulgas oli grippi haigestunuid ligi 45 protsenti.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411