Teisipäev, jaanuar 24, 2017
 

Natalia Kuhi tööd Kuldjala tornis

NAtalia Kuhi kogu
Natalia Kuhi kogu
Eelmisel esmaspäeval avati Tallinnas, Kuldjala tornis Natalia Kuhi keraamikanäitus “Soolaglasuuritud”.
Kodulinna Maja juhataja Tiina Mägi ütles, et enne näituse avamist vaatas ta üle ukse ja järsku  tundus, et kõik need asjad on selle koha jaoks tehtud. “Pärast sain aru, et neid ühendab ehedus – vanad linnamüürid ei taha eneste juurde külma südamega tehtud asju, nad on lõputult ausad,” oli Mägi kommentaar.
“Kuidagi on niimoodi juhtunud, et me ei otsi ja planeeri siin toimuvaid ettevõtmisi, ideed ja soovid tulevad ise meie juurde ja tundub, et nad kohaga ei eksi. See on mingi sõnatu kokkulepe nende vanade müüride ja praeguste loojate vahel,” ütles Tiina Mägi.
Kokku on näitusel 70 tööd, millest tosinkond valminud eelmisel aastal. Natalia Kuhi on eriline autor, kelle tööd valmivad tuha ja soola glasuure moodustavat kõrgkuumustehnikat kasutades. Ajalooline tehnika, mida tänaseni alles hoitud ja edasi arendatud nii meil kui ka mujal maailmas, annab ka erilisi tulemusi. Autor ise ütleb, et kahte ühesugust glasuuri- ja värvivarjundit selle tehnika puhul ei ole loota ning iga ese on ehe ja ainulaadne.
Enamik töödest on põletatud Hiiumaal Tubala külas asuvas anagama-tüüpi puudega köetavas keraamika­ahjus, mille ehitamise algataja Kuhi ise oli.
Kuldjala torn, mis rajati aastail 1310–1320 Tallinna linnamüüri nurgatornina, on hästi säilinud ja seda kasutab Tiina Mägi juhtimisel Kodulinna Maja. Vanas vahitornis on ümmargune paekiviseinte ja palklaega ruum. Kodulinna Maja pere nimetab seda kõrget kambrit oma galeriiks.
Näitus “Soolaglasuuritud” aadressil Gümnaasiumi 3, on avatud 17. veebruarini. Kuldjata torni galerii lahtiolekuajad E, T, K 12–17 ja L, P kell 11–16.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411