Teisipäev, jaanuar 10, 2017
 

Emmaste meremehe mälestused

repro
Detsembris ilmusid Jegard Kõmmuse mälestused “Hiiumaa meremees jutustab”. 528lehe­küljelise ja kõvakaanelise raamatu toimetaja on Jegard Kõmmuse lapselaps Helen Kõmmus.
Hiiumaa meremehe, kirjaniku ja koduloolase Jegard Kõmmuse (1914–1988) mälestuste kogumik  sisaldab 1960.–1980. aastatel põhjalikult, mitmekülgselt ja kaasahaaravalt kirja pandud Eesti, sh Hiiumaa, Emmaste mereajalugu ja mälestusi aegade algusest kuni
1940. aastani. Uurimuste osas on tõsiasju Hiiumaa purjelaevastiku saamisest ja saatusest, andmeid ranna­rahva ja meremeeste omaaegsest argielust, pärimust kohalikust ja rahvusvahelisest merekultuurist ning nende seostest. Olulise osa raamatust moodustavad autori üksikasjalikud ja seikluslikud mälestused aastatel 1929-1939 kodu- ja maailmameredel sõidetud ajast.
Avaldatud tekstid ja fotod on pärit Eesti rahva muuseumi, Eesti kirjandusmuuseumi, Eesti rahvaluule arhiivi, Hiiumaa muuseumi, Sõru muuseumi, Eesti meremuuseumi ja Jegard Kõmmuse järeltulijate kogudest. Kogumik on illustreeritud autori detailsete joonistega.
Jegard Kõmmuse poolt rannarahva pärimuse ja oma mälestuste põhjal kirja pandud mahukas ja unikaal­ne osa Eesti merekultuuri ajaloost on austusavaldus endisaegsetele vapratele ja ettevõtlikele meremeestele ning tunnustus Hiiumaale kui põlisele ja väärikale mere­saarele.
Raamatu kirjastas Eesti Kirjandusmuuseum ja see on juba kolmas raamat samalt autorilt: “Iiu Leiger” ja “Elutöö ühe ööga” ilmusid 2015. aastal.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411