Teisipäev, detsember 20, 2016
 

Neeruhaiged saavad jõuluks koju

Harda Roosna
Eile avati Hiiumaa haiglas Rahu tänav 2 hemodialüüsi ehk nn kunstneeruravi kabinet, mis tähendab suurt kergendust saarel elavate neeruhaigete jaoks.
Esimene hemodialüüs tehti eile Ain Põtterile. Neli tundi voodis lamamist telekat vaadates ja keeruline seade tegi ära organismi puhastustöö, mida terve inimese puhul teevad neerud. Isa tõi haiglasse tütar ja koju viis poeg. Poeg Kaius ja tema abikaasa Kersti olid väga rahul, et isa saab eluks hädavajalikku teenust nüüd Kärdlas. “Isa ise ütles, et tal on nüüd palju parem, valud kadusid ära,” rääkis Kersti. “See on ikka suur elukvaliteedi paranemine,” lisas Kaius.
Hiiumaa oli siiani ainuke maakond Eestis, kus hemo­dialüüsi ehk neeruasendusravi ei tehtud. Vähemalt nelja hiidlase jaoks tähendas see, et nad ei saanud elada kodu­saarel, vaid mandril.
OÜ Fresenius Medical Care Estonia juhatuse liige dr Martin Lepiksoo ütles, et neli dialüüsiseadet soetati, kuna Hiiumaal tekkis piisav hulk patsiente. Kui eile sai dialüüsi üks patsient, siis täna on neid kaks ja reedel kolm. Kokku on praegu teada neli hemodialüüsi vajavat patsienti, kes tänu avatud kabinetile saavad nüüd elada kodusaarel.
Kabinet avati haiglas taastus­raviosakonna ruumis, kus varem tehti massaaži. Selle teenuse leiab nüüd ruumist, kus enne oli vesimassaažikušett, ka sildid on abiks õige koha leidmisel.
Kabinetis töötab kaks meditsiiniõde – Merlin Laid ja Kaie Naerismäe. Dialüüsi tehakse kolm korda nädalas, esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel.
Kohalikud meditsiiniõed välja õpetanud koolitaja Kadri Peedimaa oli Merlin Laidi ja Kaie Naerismäe “eksamitööga” väga rahul: “Üllatavalt hästi läks. Neil oli suur mure tänase päeva pärast, aga nad said väga hästi hakkama ja minu süda on rahulikum.”
“Kui ühe organi töö on lakanud ja me saame seda asendada, siis on see suurepärane võimalus. Kui dialüüsi­võimalust poleks, siis need inimesed sureksid ära,” ütles Kadri Peedimaa.
Avamisel osalenud Põhja-Eesti regionaalhaigla nefroloog ehk neeruhaiguste arst dr Merike Luman ütles, et pole enam haruldane kui näiteks neerusiirdamist ootavad inimesed käivad hemodialüüsil kümme-viisteist-kakskümmend aastat. Ka on juba küllalt eakaid inimesi, kelle elu hemodialüüs pikendab kümmekond aastat.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411