Reede, detsember 30, 2016
 

Läbimurre ühe omavalitsuse suunal jäi tulemata

Karel Hanni
Hiiumaa visiidil käinud riigihalduse ministril Mihhail Korbil tuli mandrile tagasi sõita teadmisega, et Pühalepa ja Emmaste valdade juhid seisavad endiselt selle eest, et jätkata omaette.
Neli päeva enne aasta lõppu, kui täitub omavalitsuste vabatahtliku ühinemise tähtaeg, tuli riigihalduse ministril tõdeda, et tõrksust, millega Pühalepa ja Emmaste haldus­reformi suhtuvad, paraku murda ei õnnestunud.
“Kohtusin reformi vastustavate valdade juhtidega eraldi ja hiljem olime kõigi Hiiumaa omavalitsustegelastega koos. Mulle tundub, et kaks valda on päris jäigalt oma seisukohtadel ja hakkavad neid ka edaspidi kaitsma,” lausus minister.
Edasi lähevad ministri sõnul asjad haldusreformiga nii nagu seadus ette näeb: kõigile neile omavalitsustele, mis ei vasta 5000 elaniku kriteeriumile, tehakse ettepanek ühineda. Hiiumaal tehakse selline ettepanek eeldatavasti kõikidele valdadele. Edasi saab iga vald, mis ettepanekuga nõus ei ole, öelda oma vastuargumendid ja kevadel tehakse lõplik otsus.
Korb kinnitas, et ühinemispreemiad, mis seadus ette näeb, on jõus. “Iga ühinemise puhul on oma arvutamise valem, umbes 100 eurot inimese kohta, aga mitte vähem kui 300 000 ja mitte rohkem kui 800 000 eurot kokku,” selgitas ta.
Mis paremaks läheb?
Küsimusele, kuidas inimeste elu ühinemise järel paremaks läheb, vastas minister Korb, et väikestes kohtades on tihti probleeme heade spetsialistide leidmisega. Raske on palgata näiteks lastekaitse, sotsiaalala, ehituse või planeeringute asjatundjaid, sest osaline töökoormus ja napp eelarve ei võimalda maksta konkurentsivõimelist palka. Suuremates valdades asi paraneb.
Samuti on suuremates valdades oluliselt suurem võimekus investeerida. “Lisaks pannakse rahandus­ministeeriumis praegu kokku nimekirja teenustest, mida riik omavalitsustele võiks üle anda – see on reformi kõige tähtsam pool,” ütles minister, lisades, et kindlasti peab nende ülesannete täitmise kvaliteet olema parem kui praegu.
Minister: Kogukond otsustab
Hiiumaa omavalitsused tulevad Korbi hinnangul päris hästi toime: “Kui saare neljast omavalitsusest vaid üks saab tasandusfondist raha, tähendab see, et sissetulekute tase on päris kõrge. Ka koolid töötavad, teed on korras, tundub, et ülesandeid täidetakse.”
Hiiumaa visiidil saadud infot ja muljeid kokku võttes lausus minister Korb, et kõige tähtsam nii enne kui peale haldusreformi on kohalik kogu­kond.
“Just kogukond valib valimistel oma esindajad, kes neli aastat kohapealset elu korraldavad, seepärast soovin hiidlastele rahulikku meelt ja kindlat valikut. Usun, et Hiiumaa inimesed ise teavad, kes nende esindajad on ja kuidas nad saare elu juhivad. Usun, et areng jätkub.”
Eesti omavalitsuste arv kahekohaline
Minister Korb ei osanud veel päris täpselt öelda, kui palju omavalitsusi võiks haldusreformi järel Eestisse jääda. Umbes kakskümmend valda ei pea kellegagi läbi rääkima, sest täidavad ette antud elanike arvu kriteeriumi. Neli väikesaart võib taotleda seadusega ette nähtud erandit jätkata iseseisva omavalitsusena. Umbes poolsada valda peab läbirääkimisi ja mitmed on juba ühinemislepinguid allkirjastanud.
“Usun, et omavalitsuste arv järgmisel sügisel jääb kahe­kohaline,” pakkus minister.
Hiiu maavanem Riho Rahuoja ütles ministri visiidi järel, et vastavalt haldus­reformi seadusele on Hiiumaa tulevik üks omavalitsus.
“Riigikogu on haldusreformi seaduse vastu võtnud ja riigikohus kinnitanud selle põhi­seaduspärasust. Valitsusel on õigus teha üksikuid erandeid, kuid siis peab erandit taotlev vald tõestama, et suudab liitumata oma ülesandeid paremini täita, kui liitudes,” ütles maavanem. Ta viitas, et oma võimekust hinnates peab vald vaatama tulevikku, kuna haldusreform jätkub riigi­reformiga, kaovad maavalitsused ja omavalitsused saavad ülesandeid juurde.
“Omavalitsuse võimekuse hindamisel arvestatakse võimet täita ka lähitulevikus lisanduvaid ülesandeid,”
rõhutas maavanem.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411