Teisipäev, detsember 20, 2016
 

Kindakiri tõrjus kärbsed välja

Helja Kaptein
Pitsu poe perenaine Lille Mäeumbaed on autoriks uuele kindakirjaliste kodutekstiilide sarjale.
Pitsu poe omanik Lille Mäeumbaed ei istu käed rüpes leti taga, vaid osava käsitöömeistrina on ka ise looja. Äsja tema ideena valminud kodutekstiilide sari vahetas välja mullused kärbsemustrilised tooted. Kuigi poes on veel müügil nii mõnigi kärbsega pleed või pitsu on terve riiuli vallutanud uus tootesari. Puuvillast ja linasest padjakatetel, tekkidel, pleedidel, põlledel, pajalappidel ja eri suuruses laudlinadel on igaühel ühe Eesti maakonna kindamuster. Ainult hiiumaiseid mustreid on rohkem – viis. Värvigamma on meelega jäetud sama tagasihoidlikuks, kui olid vanasti villastel kinnastel: sinine-pruun-hall-valge.
Meister esitles Pühalepa kindakirjamustriga puuvillast tekki, mis nii mõnelegi sobib villase palaka asemel märksa rohkem. “Villane hammustab ju, aga puuvillatekk on mõnus ja pehme,” selgitas Mäeumbaed, et sedasama tekki võib kasutada ka sauna- või rannalinana.
Mustrite idee ja kujundus on Mäeumbaed Lille enda oma, kangad laseb ta kududa Narvas.
Mõnes komplektis saavad kokku ka prenaise ja peremehe looming, siis liidetakse käterätik ja sama mustriga puidust võileivaalus või väike lõikelaud. Puidust tarbeasjad valmivad Lille elukaaslase Vendo Liidi osavate käte all.
Väärib märkimist, et nende meistritööd on müügil ka Tartus Eesti rahva muuseumis.
Teine uudis on veel, et aasta­lõpuga lõpetab Pitsu pood müügi senistes ruumides Heltermaa maanteel ja alates veebruarist on Pitsu pood avatud Tormi Konsumis.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411