Teisipäev, detsember 6, 2016
 

Huvi ühinemise vastu ülinapp

Harda Roosna | Hiiu Leht
Elanike huvi Käina valla ja Hiiu valla ühinemise vastu on enam kui leige – elanikke on küll rohkem, kuid küsitlusel osalejaid tõenäoliselt vähem kui kolm aastat tagasi kui ühinesid Kärdla linn ja Kõrgessaare vald.
Laupäevani sai Hiiu valla ja Käina valla ühinemisele vastata “ei” või “jah” interneti­küsitlusel, pühapäeval-­esmaspäeval olid hääletuspunktid avatud Kärdlas, Kõrgessaares ja Käinas.
Paar tuttavat, keda linna peal kohtasin, lõid käega, kui küsisin, kas nad on küsitlusele vastamas käinud. Üks kiitis Emmaste koolis toimunud kontserti ja küsis murelikult, ei tea miks Emmaste meiega ühineda ei taha, kuid hääletama ei kavatsenud minna temagi.
Kõrgessaare küsitluspunktis käis pühapäeval viis ja eile kella 14ks oli oma valiku teinud neli inimest.
Käina vallamajas avatud küsitluspunktis tegi pühapäeval oma valiku 11 ja eile pärastlõunaks 13, internetis vastajaid oli 28.
Hiiu vallasekretär Helika Villmäe ütles, et ka Hiiu vallas oli internetiküsitlusel osalejaid vähe, ehkki rohkem kui kohapeal hääletamas käinuid. Kokku oli eile kella poole neljaks oma valiku teinud 37 vallakodanikku.
“Elektroonilisest küsitlusest oli kindlasti abi, aga huvi on madal ja mulle tundub, et osalejate arv võib jääda veel väiksemaks kui oli Kõrgessaare valla ja Kärdla linna ühinemishääletusel,” ütles Villmäe eile keskpäeval. “Mis õhtupoolik toob, eks näis.”
Eile olid küsitluspunktid avatud kella 18ni.
Villmäe oletas, et hääletama ei tulda sellepärast, et riik on rahva eest ühinemised sisuliselt ära otsustanud.
Ka teevad lõpliku ühinemis­otsuse vallavolikogud, keda rahvaküsitluse tulemused, millised need ka oleks, ei kohusta samamoodi otsustama.
Küsitluse täpsed tulemused selguvad täna-homme ja neljapäeval, 8. detsembril kell 16 algab Kärdlas Hiiumaa gümnaasiumi hoones Uus tn 4 kahe volikogu ühis­istung. Istungi päevakorras on elanike arvamuse väljaselgitamise tulemuste kinnitamine, ühinemislepingu kinnitamine, haldusterritoriaalse korralduse muutmise taotlemine ja muud küsimused.
Eelmisel ühinemis­küsitlusel seis sama
Eelmisel, 2013. aastal korraldatud Kärdla linna ja Kõrges­saare valla ühinemis­küsitlusel osales küsitlusnimekirja kantud ligi 3000 Kärdla elanikust 174 ehk vaid 6 protsenti linnaelanikest. Neist ühinemist toetas 132, vastu oli 41.
Veidi aktiivsemad olid Kõrges­saare valla elanikud: 1117 küsitlusnimekirja kantud vallakodanikust käis seisukohta välja ütlemas 202, s-o 18 protsenti. Ka poolt- ja vastuhäälte suhe oli võrdsem – kahe omavalitsuse ühinemist toetas 111 ja vastu oli 90 küsitlusele vastajat.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411