Reede, detsember 9, 2016
 

Hiiumaa õpilased aitavad kaasa Eesti edule

Harda Roosna
Äsja avaldatud PISA 2015 uuringu kokku­võttest selgub, et Eesti edule on alates PISA 2006 uuringust enim kaasa aidanud Hiiumaa, Läänemaa, Tartumaa ja Harjumaa õpilased.
Just niisuguse lausega võeti kokku Eesti kiire tõus 15aastaste õpilaste teadmisi ja oskusi selgitava PISA testi tulemustes. Loodusainetes tõusis Eesti 72 riigi võrdluses kolmandale, lugemises kuuendale ja matemaatikas üheksandale kohale.
Maakondlikus võrdluses paistsid kõige paremate loodus­teaduslike teadmiste ja oskustega Eestis silma just Hiiumaa õpilased. Ülevaates on kirjas, et füüsika, keemia ja geograafiaalastes keskmistes tulemustes ületavad Hiiumaa õpilased märkimisväärselt teiste maakondade õpilaste keskmisi tulemusi.
Ka loodusteaduste keskmiste tulemuste muutuste jooniselt on näha, et mõningates maakondades on loodusteaduste keskmine sooritus pidevalt tõusnud. Positiivsed trendid avalduvad selgemalt Võrumaal, Läänemaal, aga ka Viljandimaal, Jõgevamaal ja Hiiumaal. Suurim positiivne muutus on täheldatav Läänemaal.
PISA 2015 tulemuste detailsem võrdlus Eesti eri regioonide lõikes näitab, et maakondade pingerea esimeses ja viimases kolmandikus on nii PISA 2006 kui ka PISA 2015 korral neli püsiliiget: Hiiumaa, Läänemaa, Tartumaa ja Harjumaa. Võrreldes 2006. aastaga on tulemus kõige rohkem paranenud Läänemaal, Jõgevamaal ja Võrumaal. Suuremad langused on aga toimunud Saaremaal, Raplamaal ja Tartumaal.
Meeldiv seaduspära
Mullu sooritasid PISA testi Kärdla ühisgümnaasiumi ja Palade põhikooli 15aastased õpilased. Kokku oli valimis 44 õpilast, kellest testimis­päeval paar tükki haiguse tõttu puudus.
Hiiu maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Ermo Mäeots oli nii heast tulemusest meeldivalt üllatunud.
“Möödunud aastal, kui koolides teste tegemas käisin, mõtlesin, kas meil õnnestub jätkuvalt nii heal tasemel püsida. Olid ju Hiiumaa tulemused juba eelmisel korral peaaegu et Eesti parimad. Kas siis ka nüüd?” meenutas Mäeots.
Teisalt leidis ta, et tulemus on ka loogiline, kuna mõlemas koolis on väga tublid õpilased ja väga head loodusainete õpetajad: Paladel õpetab kõiki loodusaineid Karin Poola, Kärdlas bioloogiat ja loodusõpetust Kersti Lüsi, füüsikat Aigar Koppel ja keemiat Hannes Simuste.
“Tegelikult on loodusainete õpetamine Hiiumaal tervikuna heal tasemel, seda näitavad ka meie laste olümpiaaditulemused. Seetõttu ei ole see hea tulemus meie jaoks juhus, pigem seaduspära,” võttis Mäeots tulemused kokku.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411