Teisipäev, detsember 6, 2016
 

Hiiumaa Eesti Looduses

repro
Kuigi Hiiumaa kõrgeimat tippu on lihtne otsida – selle leiab Kõpu poolsaarelt – pole sugugi selge, kas selleks on tuletorni ümbrus, kolm kilomeetrit idas Kaplimäed või püha Andrusemägi. Geograaf Taavi Pae selgitab novembrikuu Eesti Looduse pikemas artiklis, et kõrgeim koht on tuletorni jalamil ning see on 68 meetrit üle merepinna. Kui hakata Kõpu Tornimäest mööda sirgjoont itta liikuma, siis järgmine nii kõrge punkt on alles Varbola linnamäel. Võib öelda, et Kõpu majakaalune on Tallinna–Pärnu maanteest läände jääva ala kõrgeim koht.
Umbes 12 hektari suurune Kaibaldi liivik on pärand nõukogudeaegsest sõjaõppusest: pärast nõmmeala põlengut hakati siin tegema tankiharjutusi, mistõttu taimestik hävis sootuks ja järele jäi tühi liivaväli. Kaibaldi liivik on osa Hiiumaa suurimast, Pihla-Kaibaldi looduskaitsealast. Paratamatult tekib küsimus, mis saab inimtekkelisest liivikust edaspidi: kas soovime seda näha liivikuna või laseme metsastuda? Tuleb tõdeda, et sellele küsimusele ei tea vastust ka artikli autor Timo Palo.
Eesti Looduse novembrinumbrist leiame muudki huvitavat: inimese ja lindude käitumise võrdluse, maastike pildistamise juhendi, matkariiete ja kõrvitsate tutvustuse ning ka Eestist leitud uue puravikuliigi kirjelduse. Ajakirja on võimalik osta ka e-väljaandena internetist www.loodusajakiri.ee

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411