Reede, november 4, 2016
 

Üle poole bussireisijatest jätab turvavöö kinnitamata

Eesti bussireisijate seas läbi viidud küsitlus näitas, et vaid pooled neist kinnitavad bussis alati turvavöö. Samas vastas kümnest küsitletust üheksa, et autos nad turvavööd lahti ei jäta.
Vastanud tõid välja, et neil puudub bussis turvavöö kinnitamise harjumus ja bussiga reisitakse turvavööta, sest selle kasutamine tundub ebamugav. Samuti loodetakse professionaalse bussijuhi oskustele ning bussisõit tundub reisijatele juba niigi piisavalt turvaline. Vaid 49,7 protsenti Eesti bussireisijatest kinnitab alati turvavöö, autos kasutab alati turvavööd 90,5 protsenti küsitletutest.
Küsitluse läbi viinud bussiettevõtte Lux Express juhatuse esimehe Hannes Saarpuu sõnul näitavad tulemused selgelt, et bussides kipub turvavööde kasutamine reisijatel ununema. “Turvavööd tuleb sõidu ajaks kinnitada kõikidel reisijatel ning autos kinnitatakse seda tõepoolest väga hoolikalt. Tervelt 85 protsenti inimestest, kes ei kinnita bussis turvavööd, kinnitavad seda alati autos,” tõi Saarpuu välja.
Selleks, et järjest rohkem reisijaid mõtleksid turvalisusele ja kinnitaksid bussides turvavöö, korraldavad politsei, maanteeamet, bussiettevõtted Lux Express ja Simple Ex­press ning Tallinna bussi­jaam novembris teavituskampaania “Kinnita bussis turvavöö!”. Kampaania juhib tähelepanu, et lisaks professionaalsele bussijuhile, tehniliselt korras bussile, liikluseeskirjadest kinnipidamisele ja nõuetele vastavatele teeoludele, tagab reisija turvalisuse suurel määral ka tema enda käitumine.
Politseikapten Sirle Loigo sõnul peab turvavöö kinnitamine bussis olema sama loomulik kui autos. “Ka kõige kogenum juht ei saa ette näha ootamatusi liikluses nagu takistus teel või tehniline rike. Sarnaselt bussijuhile, kes teeb omalt poolt kõik, et reisijad jõuaksid turvaliselt sihtpunkti, peavad ka pardal olijad enda ohutusele mõtlema,” rääkis Loigo.
“Sõidukid muutuvad aina turvalisemaks ja targemaks, kuid turvavööle alternatiivi ei ole. Seda tähtsam on, et seda ka kasutatakse.” Ta lisas, et turvavöö võib elu päästa vaid siis, kui see on õigesti kinnitatud. “Bussis, kus on turvavöö olemas, on selle kasutamine kohustuslik. Lisaks enda kinnitamisele tuleks võimalusel ka lahtised esemed kinni panna,” soovitas Loigo.
Maanteeameti ennetustöö osakonna eksperdi Diana Okase sõnul on äärmiselt oluline teada, et kui reisija on bussis turvavööga kinnitatud, kuid tema kõrval, ees või taga istub reisija, kes on turvavööga kinnitamata, ei ole sõit sellegipoolest turvaline. “Avarii korral võib turvavööga kinnitamata reisija teistele bussis viibijatele tohutu massiga otsa lennata. Näiteks
50 km/h liikuvas sõidukis ilma turvavööta istuv 80 kilo kaaluv täiskasvanu paiskub äk­pidurduse korral inertsi mõjul liikuma 4–5tonnise raskusena. Sellisel juhul ei jää terveks keegi,” selgitas Okas.
Lux Express viis küsitluse läbi kõikides oma bussides nii rahvusvahelistel marsruutidel kui ka siseliinidel. Kokku vastas 9202 inimest, sh 2222 Eestist.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411