Reede, november 4, 2016
 

Notar Maira Kattel pakub abi

Harda Roosna
Hiiumaa notari­büroo avatud uste päev algas Kärdlas varakult ja huvi oli suur.
Hiiumaa notar Maira Kattel ütles, et tänu Hiiu Lehes ilmunud artiklile tuldi juba esmaspäeval tasuta nõu saama.
Teisipäeval, kui avatud uste päev tegelikult toimus, käis kokku 20 külastajat ja vahepeal tekkis huvilistest lausa järjekord.
Maira Kattel oletas, et ehk on võlusõnaks, mis nii palju huvilisi tõi, sõna “tasuta”: “Paljud arvavad, et notari teenus on hirmus kallis, et ka konsultatsiooni eest võetakse raha ja siis ka veel toimingu eest.”
Tegelikkus on teine – ka tavalistel päevadel ei tule konsultatsiooni eest tasuda, kui sellele järgneb tehingu tõestamine. Notar tõi näiteks testamendi. Kui tulla esmalt arutama, kuidas testamenti teha, siis selle eest raha ei võeta. “Räägime oma asjad ära ja kui klient tuleb uuesti, siis teeme testamendi,” selgitas Kattel, et alles selle eest tuleb maksta. Seegi summa pole näiteks testamendi koostamisel eriti suur, ligi 40 eurot.
Põhilised teemad, mille kohta avatud uste päeval küsiti, olid pärimisasjad, eestkoste ja elatisrahad.
Tööd jätkub
Maira Kattel rääkis, et lisaks ametitoimingutele osutab notar ka ametiteenuseid. Ametiteenused on  õigusnõustamine väljaspool tõestamistoimingut, lepitamine, enampakkumine, vannutamine, hoiustamine. Näiteks on vaja teha kohtule avaldus, koostada äriregistri dokumente nagu põhikiri või osanike otsus, aga notari juures on võimalik ka raha hoiustada näiteks kohtu­vaidluse ajaks.
Notari igapäevatöö ehk ametitoimingud on lepingute koostamine ja tõestamine, pärimismenetluste läbiviimine, äriühingute asutamis­dokumentide koostamine ja tõestamine, testamentide koostamine ja tõestamine, volikirjade koostamine ja tõestamine, abielu sõlmimised ja -lahutamised,  abieluvara­lepingute koostamine ja tõestamine jms.
Tööd notaril ja konsultandil jätkub. Avatud uste päeva pressiteates toodi välja, et Maira Kattel tegi mullu kokku 1491 toimingut sh 377 kinnisvaratehingut.
“Usun, et notaritel suuremates linnades on rohkem tööd, sest seal on elanikke rohkem ja seega ka inimesi, kes notari poole pöörduvad,” ütles Kattel.
Samas on meie notaribürool ka kliente, kes elavad mujal, kuid notaritehinguid eelistavad teha Kärdlas.
Järjekord pole pikk
Järjekord siiski eriti pikk pole, kõige rohkem ehk paar päeva ja siis saab juba jutule.
Kas on mõni toiming, mille puhul tasuks kindlasti notariga nõu pidada?
“Kui inimene on otsustanud teha koduse testamendi, siis võiks natuke uurida, kuidas kodust testamenti vormistada. Inimene, kes teeb koduse testamendi, ei pruugi tunda pärimisseadust ja seda võib olla keeruline lugedagi. Seepärast võiks uurida, kuidas täpselt testamenti sõnastada, et see pärand läheks ikka sellele, kellele seda soovitakse pärandada.”
Maira Kattel on praegusel ametikohal töötanud aastast 1984. Enne teda oli samas ametis Enna Poola. Era­notariaadiga on Kattel seotud 23 aastat – Eesti notariaat asutati 1. novembril 1993.
Üleeuroopalise notari­büroode avatud uste päevaga sooviti avalikkust teavitada sellest, et notari kui õigusnõustaja teenus on kodanikele kättesaadav ning notaritelt on võimalik abi saada perekonna ja varaga seotud küsimustes.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411