Reede, november 11, 2016
 

Nööbist kinni

Kui palju on Hiiumaal külanimesid, mida tuleks muuta juhul, kui kõik neli Hiiumaa omavalitsust ühineksid?
Vastab rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik kohanimenõukogu sekretäri ülesannetes Kadri Teller-Sepp: “Juhul kui kõik neli saare omavalitsust ühinevad, kordub Hiiumaa vallas neli külanime: Harju küla on nii Emmaste kui Pühalepa vallas, Selja küla nii Emmaste kui Käina vallas, Nõmme küla on nii Hiiu kui Käina vallas ja Kurisu küla nii Emmaste kui Hiiu vallas. Kõik on vanad ja väärtuslikud asulanimed. Kuna ühe omavalitsuse piires vajavad külad eristamist, siis kõige lihtsam ning nime ajalugu säästvam variant on nimele täiendi lisamine: näiteks endine (mõisa)valla nimi, mõnel juhul ka mõni muu just sellele külale sobiv täiend. Näiteks Lääne-Saare vallas Saaremaal nimetati külanimed ümber järgmiselt: Kaarma-Kirikuküla, Kärla-­Kirikuküla, Kärla-Kulli, Lümanda-Kulli. Uusi külanimesid on valdadel aega rahulikult mõelda uue suveni (nimed peaksid hakkama kehtima koos uute vallapiiridega). Soovitame varakult kaasata külade elanikke, aga ka nimeasjatundjaid Eesti Keele Instituudist. Osaleme hea meelega ja vastame küsimustele.
Küsis Harda Roosna

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411