Reede, november 11, 2016
 

Ameeriklaste trump?

Ameerika presidendivalimiste kampaania ajal räägiti anekdooti sellest, kuidas britid ja ameeriklased vaidlevad, kumb rahvas on rumalam. Pärast seda, kui britid hääletasid Brexiti poolt, oli kindel, et britid on rumalamad. Kuid ei, ameeriklastel oli üks trump varuks. Donald Trump.
Nüüd on see trump lauale löödud ja nii uskumatu kui see ka ei tundu, Donald Trumpist on saanud USA 45. president. Miks küll?
Arvamusliider ja poliitikavaatleja Erkki Bahovski võrdles Trumpi Hitleriga, kes tuli Saksamaal võimule keerulisel ajal, kasutades lühikesi loosungeid ja meediat väga hästi.
“Kui kõik on hästi, siis ma ei usu, et sellise räuskamisega saaks võita, kui inimesed on meeleheitel, siis selline lähenemine töötab,” ütles Bahovski.
Kas järeldada, et ameeriklased on ikkagi rumalamad kui britid või lihtsalt rahulolematud senise võimuga?
Ja mida nüüd oodata või kuidas reageerida?
Suvel lohutas USA suursaadik Eestis James D. Melville Hiiu Lehe ajakirjanikku, et kui täitub kõige mustem stsenaarium ja Donald Trump peaks saama USA presidendiks, siis Ühendriikide rahvuslikud huvid igal juhul ei muutu. Melville ütles, et sel ametikohal on ühel inimesel väga keeruline, kui mitte võimatu kõike muuta ning ta ei usu, et Trumpi võiduga saavad paljude õudusunenäod tõeks.
Trumpi võidukõne oli tõepoolest hillitsetum kui tema varasemad väljaütlemised. Kuid tõsiasi on see, et ameeriklased heitsid kõrvale viisaka ja aruka Hillary Clintoni ning valisid ülbe, seksistliku ja rassistliku Trumpi. Vaid aeg näitab, mida ameeriklaste valik Eesti jaoks kaasa toob.
Võrdluses USAs toimunuga on Eesti valitsusevahetus tõesti tagasihoidlik uudis, mis loodetavasti toob küll riigijuhtimisse uut entusiasmi, kuid ei mingit hullu vasakpööret, millele umbusaldusega ametist lahkunud peaminister nii kangelaslikult vastu astus.

11. november 2016

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411