Reede, november 4, 2016
 

Alustav ettevõtja: Tunnen õlatunnet

Harda Roosna
Mullu triibulisest vineerist toodetega turule tulnud noor Hiiumaa ette­võtja plaanib juba uut tooteliini, et hakata põnevast materjalist suuremaid esemeid, näiteks mööblit valmistama.
“Esmalt võttis see mind täiesti sõnatuks,” nentis Teigar. “Kui ma enda kõrval nägin kahte nominenti, kes on väga lühikese ajaga tohutult palju investeerinud, väga suure töö ära teinud, siis lõpptulemus jahmatas.”
Ta tunnistas, et kui kuuleb ettevõtjatest, kes investeerivad miljoneid, tuleb peale kerge kadedus. Sisuliselt tühja koha pealt alustanuna, on Teigar liikunud eesmärgi poole sammhaaval ehk põhimõttel: natuke teenime, siis investeerime. “Arvan, et nii see peakski käima, teisalt tekitab see tunde, et asjad ei liigu piisavalt kiiresti.”
Teigar ütles, et tunnustus tähendab tema jaoks väga palju. “Olen hetkel sellises seisus, et natuke nagu hullumeelselt üritan Hiiumaal niiöelda tühja koha pealt alustada vineeritootmist. Sellised tunnustused annavad igapäevaselt jõudu, usku, et see asi võib lähitulevikus teoks saada sellisel kujul nagu on minu visioon.”
Teigar ütles, et tema firma ei tööta veel täismahus. Käivitamise ja ettevalmistustöö juures on tema jaoks olnud kõige suurem positiivne üllatus kogukonna toetus. “Ma tunnen õlatunnet – ükskõik, mis ka ei oleks, ma tean, et minu lähedal on inimesed, kes on positiivsed ja toetavad, nad elavad mulle kaasa, annavad head energiat. Kuigi tööpäevad on teinekord pikad ja kõige muu arvelt, siis see toetus toidab mind,” ütles Teigar.
Viidates Hiiumaa arenguseminari ühes ettekandes toodud ettevõtja edukust toetavatele teguritele, ütles Teigar, et kindlalt on tal olemas vaimustus: “Mulle endale tohutult meeldib see, mida ma teen. Tunnen, et see meeldib ka teistele ja usun, et selle hea energia põrgatamine viibki tulemuseni.”
Erilise tänu ütles Teigar aktsiaseltsi Honga omanikele ja töötajatele, kelle kõrval ta oma ettevõtet arendab. “Minu ettevõte poleks jõudnud selleni, kus see praegu on, nende inimeste toe ja teadmisteta – olen neile ülimalt tänulik.”
Uue tooteliini arendamine
OÜ Triibuvineer tooted olid esindatud Eesti disainiöö festivalil. Praegu tegeleb Teigar uue  tooteliini väljatöötamisega, et kunagi kasvada Eesti turult välja, eksportivaks ette­võtteks. Kavas on hakata tootma interjöörimaterjale ja praegustelt väiksematelt esemetelt jõuda näiteks mööblini. Teigar õppiski Tartu kõrgemas kunstikoolis mööblidisaini. “Tahan tuua natuke teistsugust pilku puidutootmise valdkonda, tahan näidata, mida kõike on võimalik veel teha,” selgitas Teigar.
Triibuvineer on materjal, mis tekitab elevust ja emotsioone, leiutaja väljakutse on selles, kuidas saada sellele emotsioonile võimalikult lai kandepind.
Tagasisidena on olnud üllatust – kas tõesti tehakse sellist materjali Eestis. “Vastan siis, et ei tehta, ikka Hiiumaal tehakse,” naljatas noor ettevõtja, kes oma ettevõtte asutas kodusaarele just sellepärast, et sel saarel on nii palju pakkuda, eelkõige sõbralik kogukond ja suurepärane elukeskkond. “Oluline on säilitada see autentne Hiiumaa keskkond, mille pärast inimesed siia tulevad. Siia ei tulda meelelahutuse, vaid mustikametsade pärast. Oluline on see tähelepanu, mis sulle osaks saab – et müüja on su hea tuttav, mitte anonüümne isik poeleti taga. Need pisiasjad loovad selle keskkonna. Tean paljusid inimesi, kes on tagasi tulnud ja panustavad aktiivselt kogukonda,” kinnitas Helen Teigar.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411