Reede, oktoober 7, 2016
 

Südaöine kiri presidendilt

Riigikogu otsusel valiti esmaspäeval Eesti uueks presidendiks Kersti Kaljulaid. Hiiu Lehele kommenteerisid valimistulemust ja avaldasid arvamust presidendi rolli kohta kaks Lääne-Eestist valitud saadikut, tervituskirja hiidlastele edastas ka värske president.
Sotsiaaldemokraat Kalev Kotkas ütles kohe valimis­tulemuse selgumise järel, et küsimusele, kas Eesti sai endale hea presidendi, tuleb vastata: Eesti sai endale väga hea presidendi. Kotkase hinnangul on Kersti Kaljulaidi näol tegemist äärmiselt avatud meele ja laia silmaringiga inimesega.
“Presidendiametisse saab Kersti Kaljulaid kaasa võtta kogemusi nii avalikust sektorist kui ettevõtlusest, aga ka mõttekojast Praxis ja Tartu Ülikooli nõukogust. Minu jaoks on just akadeemiline taust väga oluline. Ja muidugi on ta pikka aega Eestit esindanud rahvusvahelistes kogudes. Oleme saanud riigipea, kellel, usun, jätkub tähelepanu kogu Eestile, ka Hiiumaale,” ütles Kotkas.
Ka Reformierakonna fraktsiooni juht Urve Tiidus oli rahul, et president sai lõpuks valitud. Tiidus ütles, et presidendi ülesanded on selgelt sõnastatud seadustes, kuid selle kõrval on presidendil ka missioon ja ühiskondlik roll. “Kuidas keegi selle välja mängib, on omaette küsimus. Üks inimene läheb viieks aastaks lavale, on seal 24 tundi päevas ja tal on väga palju võimalusi midagi head ära teha nii riigi sees kui ka väljapoole. Võimalusi on tohutult. Lennart Meri mängis selle rolli suureks ent on öeldud ka, et praegusesse aega ta ei sobiks, ajad on muutunud. President peab olema väga aja- ja rollitundlik ning kui ta seda on, saab selles ametis paljugi ära teha,” rääkis Tiidus.
Südaöine kiri
Hiidlastel oli suve viimastel kuudel lootus, et president võiks tulla inimeste seast, kes ühel või teisel moel saarega seotud. Kandideerisid ju Eiki Nestor, Marina Kaljurand ja Urmas Paet, kel kõigil Hiiumaal kui mitte esimene või teine, siis vähemalt kolmas kodu.
Selleks, et uurida, millised on olnud vastvalitud presidendi Kaljulaidi kokkupuuted Hiiumaaga, valin kolmapäeva lõuna paiku internetist leitud telefoninumbri. Telefon kutsub paar korda ja jääb siis vait. Kohe helistatakse tagasi ja lepime kokku, et saadan meili. Paari tunni pärast saabub vastus, mis kahjuks kustutab lootuskiire, et hiidlased uuelt presidendilt veel enne ametisse­astumist mõne julgustava sõna saavad.
Öösel kell üks aga on postkastis kiri, kus taasiseseisvunud Eesti neljas president kirjutab järgmist: “Mäletamist pidi käisin Hiiumaal viimati enne Euroopa Liidu liitumisreferendumit. Riigikantselei korraldas tol ajal ürituste sarja, mis viis võimaluse Euroopa Liidu üle arutleda igasse Eesti maakonda. Seda vedas hilisem Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm. Olin Hiiumaal toimunud koosoleku moderaator, paneelis osalesid kõigi toonaste parlamendierakondade esindajad. Euroopa Liitu liitumist toetas suurem enamus Eesti poliitilist maastikku, kuid oli selge, et inimesed peavad saama vahetult arutada ja küsida. See arutelu oli tookord väga hoogne, aga konstruktiivne. Oli näha, et Hiiumaa inimesed tõesti vajasid seda teavet ja vajasid seda otse riigikogu poliitikutelt. Ilus mälestus.”
Kuna Kersti Kaljulaid on üle kümne aasta töötanud Luxemburgis, ei ole ka ilmselt väga üllatav, et visiit Hiiumaale jääb aastate taha. Küll aga lubas ta presidendiks saades paari kuu jooksul jõuda kõikidesse Eesti maakondadesse. Loodame, et tuleb veel enne jõule ka Hiiumaale.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411