Reede, oktoober 21, 2016
 

Aasta õpiteoks valiti ametikooli välispraktikad

Helja Kaptein
Teisipäeval tunnustati Suuremõisa lossis meie saare täiskasvanu­hariduse tublisid tegijaid. Aasta õpiteo aukirja sai maja pererahvas.
Aasta õpiteoga sai hakkama Hiiumaa ametikooli pere. Tunnustus pälviti Erasmus+ programmi välispraktikatel osalemise võimaluste loomise eest oma õppuritele, õpetajatele ja vilistlastele. Tunnustuse võttis vastu õpirände­projektide eestvedaja, kooli arendusjuht Signe Leidt.
Välispraktikatel osalemisest on saanud oluline motivaator positiivsete õpitulemuste saavutamisel ning rahvus­vaheline õpiränne on kujunenud lahutamatuks osaks koolis pakutavast kutseõppest.
“Õpilastele ja vilistlastele, kes on selle väljakutse vastu võtnud, säravad silmad ja tänu on suurim tunnustus,” ütles tunnustuse vastu võtnud Leidt.
Ta tõi näite, et äsja saabusid Norrast praktikandid, kes hindasid oma kogemuse superheaks. “Kui valmistan praktikaid ette, mõtlen iseennast meie kooli õppija rolli. Küsin alati endalt – kui mina oleksin kas näiteks floristi, maastukuehitaja või restauraatori eriala õpilane – milline peaks välispraktika välja nägema, et tahaksin ise sinna minna,” rääkis Leidt.
Muuseas, ametikool võtab ka ise mujal õppivaid õpilasi praktikale – järgmisel aastal on Hiiumaale oodata metsanduse eriala õppureid Belgiast ja majandusarvestuse õpilasi Hollandist.
Leidt märkis, et ajaga on muutunud nii õppijate kui partnerorganisatsioonide suhtumine praktikasse. Nii suunatakse lihtsalt tegemise asemel õppijaid üha enam oma õppetööd ja saavutusi kirjeldama ning analüüsima.
Tasapisi laieneb ka ameti­kooli partnerite võrgustik, silmaringi ning oskusi arendavatel praktikareisidel osaleb tänavu koguni 32 õpilast ja õpetajat. “Igaüks neist kontaktidest võib viia usaldusväärsete töösuhete tekkimiseni ja uute erialaste koostööprojektideni,” lisas Leidt.
Pildil ka vabariigis
Hiiumaa aasta õppija 2016 ja ka Eesti rahva lemmikuks osutus Suuremõisa ametikoolis restaureerimise eriala lõpetanud Mati Särglepp.
Aasta koolitussõbralik organisatsioon vabariikliku eripreemia sai SA Hiiu maakonna Hoolduskeskus Tohvri, mis paistis silma oma töötajate oskuste ja teadmiste pideva täiustamisega.
“Meie asutus on lahti 24/7 ehk siis töötajad on majas kogu aeg, seega kõik korraga oma teadmisi ja oskusi täiendama minna ei saa,” rääkis hooldekeskuse juhataja Elge Härma. Nii peavadki nad koos otsustama, kes, mida ja millal õppida saab, aga seda, et õppida on tarvis, ei vaidlusta keegi.
“Mina plaanin minna end täiendama, aga täpset eriala pole veel suutnud valida,” selgitas 18 aastat Tohvril töötanud Annika Niit. Huvi tunneb ta kliendisuhtluse ja meeskonna­töö koolituse vastu. “Tahaks edasi areneda, et ei tekiks rutiini ja tüdimust,” põhjendas ta oma õppimissoovi.
Uut õpivad Tohvri töötajad ka väljasõitudelt teistesse samalaadsetesse asutustesse. “Mõne nipi ikka saab või uue lähenemisviisi. Eriti meeldiv on näha, kui meil on see või teine asi paremini korraldatud,” ütles Annika Niit.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411