Teisipäev, oktoober 18, 2016
 

9–13 protsenti sissekirjutatutest elab mujal

Piirkondliku potentsiaali indeksi ülevaate autor Pirgit Lohk on arvutanud, kui suur on elanike osatähtsus, kes tegelikult ei ela kohas, mis märgitud rahvastikuregistris.
Hiiumaa omavalitsustest kolm on esikolmekümnes, üks esiviiekümnes. Nii oli mujal elavate, kuid siia saarele n-ö sisse kirjutatud vallaelanike osakaal mullu 1. jaanuaril kõige suurem Hiiu vallas – 13 protsenti (20. koht). Emmaste vallas oli see 12 protsenti (24.), Käina vallas 11 protsenti (28.) ja kõige väiksem 9 protsenti Pühalepa vallas (46.)
Esikohal on väike Piirissaare vald, kus sissekirjutatud elanikest 39 protsenti elab tegelikult kusagil mujal. Näiteks Tallinnas on mujal elavate inimeste osakaal 5 protsenti. Rea lõpetab Ülenurme vald, mille elanikest 19 protsenti on sisse kirjutatud kusagile mujale (213.), aga tegelikult elab Ülenurme vallas.
Autor tegi arvutused statistikaameti ja rahvastikuregistri andmete alusel.
Tänavu esmakordselt koostatud piirkondliku potentsiaali indeks autori sõnul ei ole indeksi eesmärk koostada nn liigatabelit ja häbimärgistada madalama skooriga omavalitsusi, vaid olla eeskätt tööriistaks omavalitsusjuhtidele ja kohalikule kogukonnale.
“Indeks ei anna hinnangut omavalitsuse tegevusele ega võimekusele, vaid aitab koondada olulise taustainformatsiooni, mis on vajalik juhtimisotsuste tegemiseks. Lisaks aitab indeks omavalitsustel paremini mõista eesseisvaid väljakutseid ja potentsiaalseid arenemisvõimalusi,” sedastab Pirgit Lohk.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411