Teisipäev, september 6, 2016
 

Tulge tuletorne tuulutama!

Euroopa muinsuskaitsepäevad on tänavust mere­kultuuriaastat silmas pidades pühendatud tule- ja veetornidega seotud kogukondadele. 10. septembril on üle Eesti tasuta avatud mitmeid ajaloolisi tule- ja veetorne, neist kolm Hiiumaal: Kõpu, Tahkuna ja Ristna.

Pikema merematka saab ette võtta näiteks Mohni saarele, kus asub laternaruumi ja rõduga punastest tellistest 1852. aastal ehitatud tuletorn. Haapsalus toimuv rattamatk viib huvilised Vasikaholmi tuulepaagi juurde.
Lisaks võib osa võtta seminaridest, mis käsitlevad kogukondade loodud ja hoitud kultuuripärandit, kunstiväärtuste konserveerimisest koduloo tundma õppimiseni.
“Mitmed tule- ja vee­tornid on nüüd juba galeriide-muuseumidena inimestele avatud ent valdav osa jääb siiski enamasti avalikkusele suletuks. Muinsuskaitsepäevade eesmärk ongi inimesi tornide tuleviku peale mõtlema panna, millise funktsiooniga ja kuidas edasi kesta,” selgitas muinsuskaitsepäevade koordinaator Riin Alatalu.
Koostöös platvormiga Ajapaik.ee oodatakse kõiki huvilisi märkima kaardile vanade fotode pildistamise kohti. Praegusel ajal on Ajapaigas üle 600 tule­tornide pildi, millest pea 500 tegemise kohad ootavad kaardile märkimist.
“Pärast piltide kaardile märkimist saab Ajapaika vana pildi kõrvale laadida ka sama koha kaasaegse ülepildistuse ehk refoto, nii et tekib enne ja nüüd võrdlusmaterjal selle kohta, kuidas tule- ja veetornid on aja jooksul muutunud,” lisas Ajapaiga projekti eestvedaja Vahur Puik.
Lisaks on Ajapaika väga oodatud ka vanemad ülesvõtted nii vee- kui tuletornidest. Ajapaik on üks EV100 kingitustest.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411