Reede, september 30, 2016
 

Tohvril käisid head haldjad

Helja Kaptein
Eakate hooldekeskuse Tohvri igapäevaelu tegid huvitavamaks kolm Tallinna Ülikooli noort loovterapeuti, kes tulid sinna praktikale.
SA Hiiu maakonna hooldekeskuses Tohvri käivad teist aastat praktikal üliõpilased. Septembris pakkusid kahe nädala jooksul Tohvri hoolealustele huvitavat ajaviidet praktikandid Liliana Samuljak, Eva Jamnes-Koot ja Jane Raidma-Voolaid.
Kui ajakirjanik hooldekodus uudiseid otsimas käis, tegid hoolealused parajasti paberist pääsukesi. Valmis linnud riputati lakke või akna juurde kaunistuseks. Kui praktikandid hakkasid hoolealustega tegelema, olid nii joonistamine, värvimine kui lõikamine neile harjumatud ja võõrad – millegi niisugusega olid nad ilmselt viimati tegelenud lapsena koolis olles.
“See annab inimesele juurde oskust kasutada pliiatsit, värvida ja see tegevus on ka mälule hea,” selgitas üks praktikantidest, Lilian
Samuljak. “Hoolealused on oma töötulemusi iga päevaga aina parandanud – joonistus on ilusam, täpsem. Samas annab selline tegevus ka päevadele sisu.”
Eva Jamnes-Koot, kes Tohvril praktikal juba teist korda, rääkis, et ka neil eakatel, kes igapäevaseid tegevusigi ei mäleta, kinnistuvad need töövõtted niiöelda käe sisse. Ka hoiavad värvimine, meisterdamine, plastiliinist ja savist voolimine vanureid vähemalt olemasoleval vaimsel tasandil, säilitavad motoorikat, ergutavad mõtlemist.
“Nii mõnigi hoolealune oli kindel, et tema küll midagi kätega teha ei saa, sest need ei liigu enam piisavalt,” rääkis ta. “Ise nad arvavad, et ei saa millegagi hakkama, aga meie ülesanne ongi näidata, et oskavad ja tulevad nii mõnegi tööga toime. Pärast on neil endilgi üllatus suur, et ongi tulemus näha.”
Hooldekeskuse juhataja Elge Härma ütles, et on väga tänulik, et praktikandid leiavad tee nende majja. “Ise me selliseid teenuseid pakkuda ei suuda, aga nagu näha, tegijatele see meeldib,” ütles juhataja.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411