Reede, september 23, 2016
 

Streigitunnil räägiti Hiiumaa meditsiini kitsaskohtadest

Peep Lillemägi
Meedikud üle Eesti peatasid teisipäeva hommikul tunniks töö. Hiiu Leht käis uurimas, mis toimus selle tunni jooksul Hiiumaa haiglas.
Teisipäeva hommikul peale kella üheksat oli Hiiumaa haiglas vaikne. Paarkümmend meedikut vaatasid saalis doktor Inge Taltsi slaide meditsiini olukorrast Hiiumaal.
“Me ei streigi palga pärast, vaid selle pärast, et patsientidel oleks parem,” kordas arstide esindaja, perearst Lia Prigoda veelkord mõtet, mida tööseisakuga seoses rõhutatakse.
“Aina sagedamini näeme patsiente, kes pika järjekorra pärast on meie juurde jõudnud liiga hilja. Tihti peame nuruma kolleegidelt erandkorras vastuvõtuaega või voodikohta haigele, kelle seisund ei kannata oodata, kuulates see­juures juhtkonna manitsusi, et haigekassa lepingut ei tohi ületada. Ravijärjekordades ootab üle 180 000 inimese, sest haigekassa eelarve on teadlikult tehtud tegelikust ravivajadusest väiksem,” seisab arstide organisatsioonide poolt edastatud üleeestilises teates.
Kuidas on lood Hiiumaal?
Hiiumaa haigla on üldhaigla, mis peab osutama ambulatoorseid ja statsionaarseid tervishoiuteenuseid sise­haiguste, üldkirurgia, anestesioloogia, laborimeditsiini ja radioloogia vallas. Lisaks erakorraline meditsiin.
Sünnitusi oli eelmisel aastal Hiiumaa haiglas 50, seega statsionaarne günekoloog on väga vajalik. Eraldi mure on anestesioloogiga. Anesteesiaid oli 2015. aastal kokku 242, s.h erakorralisi 114. Samas ei pea Põhja-Eesti regionaalhaigla, mille tervishoiuvõrgustikku Hiiumaa haigla kuulub, statsionaarse anestesioloogi töötamist saarel vajalikuks.
Erakorraline abivajajate transport maksis mullu kokku üle 42 000 euro. Kiiret abi vajava haige vedu helikopteriga maksab minimaalselt 2166 eurot.
Röntgeniaparaat tiksub niiöelda viimast veerandit, kuid uue ostmist nõukogu ei planeeri.
Eelnev on lühikokku­võte Inge Taltsi ettekandest streiki­vatele kolleegidele, milles kokku võetud meie tervishoiutöötajate mured.
Tööseisakuga liitunud Hiiumaa meedikute veel ühe  mure võiks sõnastada nii – kuidas tõestada, et hiidlased on eriolukorras. Küsimus, kuidas mandril, kus on otsustajad ja rahakott, saadaks paremini aru hiidlaste vajadustest, jäi teisipäevasel omakeskis peetud arutelul esialgu vastuseta.
Küll aga märkisid Hiiumaa tervishoiutöötajad, et ka kogukonnalt oodatakse tähelepanu ja suhtumist, mis võimaldaks meedikutel paremini aidata, kui mõnel kogukonna liikmel häda käes. Õhku jäi rippuma küsimus, miks toetas Hiidlaste Koostöökogu LEADER programmist pruulikoja ja halulaeva ehitust, selle asemel, et rahuldada meedikute taotlus uue röntgeniaparaadi ostuks.
Kokkuvõttes saab öelda, et Hiiumaa haigla mured on lahutamatud saare kui terviku arengutest – elanike ehk tervis­hoiuteenuse tarbijate arv väheneb, arstid lähevad pensionile, uusi on raske leida.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411