Teisipäev, september 13, 2016
 

Köögiviljakampaania – viis vilja päevas

Tervise arengu instituut algatas kampaania, et ärgitada inimesi sööma vähemalt kolm portsjonit ehk viis peotäit köögi­vilju päevas. Ühtlasi antakse praktilisi nõuandeid, nippe ja julgustust, selleks et köögiviljade tarbimist lihtsustada.
Kampaania sõnum on, et rohkelt köögivilju sisaldav menüü aitab tervislikul viisil kehakaalu kontrolli all hoida või seda alandada.
Miks kampaania on vajalik?
Kuigi inimesed on üldiselt teadlikud, et puu- ja köögiviljad on kasulikud, ei söö nad neid piisavalt. Vaid 8 protsenti inimestest sööb päevas viis portsjonit (5×100 g) puu- ja köögivilju nagu Eesti toitumissoovitused ette näevad.
Puu- ja köögiviljade grupi siseselt on suurem probleem köögiviljade söömisega. Vastavalt soovitusele ehk vähemalt 300 g köögivilju söövad 29,4 protsenti inimestest. Mehed söövad köögivilju vähem kui naised, vastavalt 22,4 protsenti meestest ja 34 protsenti naistest.
Piisav puu- ja köögiviljade söömine aitab oluliselt vähendada riski haigestuda kroonilistesse haigustesse, eriti südame-veresoonkonna ja mõningatesse vähihaigustesse. Samuti aitavad need vältida ülekaalu.
Tervise arengu instituudi poolt 11-, 13-, ja 15-aastaste seas läbi viidud uuringu (2005/2006) andmetel on ülekaalulised 12,4 protsenti poistest ja 6,5 protsenti tüdrukutest ning numbrid on aasta-aastalt suurenenud.
Seekordse üleriigilise kampaania fookusesse on võetud 20–35aastased mehed ja naised. Eetrisse läheb tele­klipp ja tänavatele seatakse plakatid. Veebilehel www.toitumine.ee leiab retsepte köögiviljade valmistamiseks, mitu toredat mängu, kus saab võita auhindu, teha oma sõbrast köögiviljavideo ja seda oma sõpradega jagada.
Hiiu maavalitsuse tervise­edendaja Aasa Saarna teatas, et köögiviljakampaania infomaterjal on huvilistele saadaval Hiiu maavalitsuse kabinetis 132.
“Huvi kampaaniategevustes osaleda on üles näidanud Hiiumaa lasteasutused, kutsume kaasa lööma ka maakonna söögikohti ning soovime inspireerivaid ettevõtmisi organisatsioonidele ja ühendustele,” ütles Aasa Saarna.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411