Teisipäev, august 23, 2016
 

TÜ Akadeemiline Naiskoor laulab Hiiumaal

TÜAN
Augusti viimasel nädalavahetusel sõidab Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor väikesele mõnureisile Hiiumaale. Pühapäeval, 28. augustil kell 14 annavad nad Kärdla kirikus kontserdi koos Kärdla Kammerkooriga.
“Ega naiskoor (TÜAN) augusti lõpus oma Hiiumaa mõnureisile ei sõidaks, kui saarel pea kümme aastat elanud Raili Kaibald ei oleks meid kutsunud. Kujutate ette, paduaktiivne muusika-
fiil kirjutab hea mitusada kilomeetrit teisele poole kirja ja palub tulla naiskooril saarele muusikat tooma!” kirjutab koori arhivaar Triinu Arak Hiiu Valla Teatajas.
“Muidu käib koor ikkagi mööda maismaad. Viimati oli naiskoor saare peal tõesti alles 2012. aastal, kui käisime Kanada eestlaste juures legendaarsel reisil, mis oli pilgeni täis nii liigutuspisaraid kui mõttest tüüneid silmi, eriti just kooril. Veel enne seda laulsime oma dirigendi kooridega Abruka toredal vihmavõitu laulupäeval aastal 2008. Ja nüüd varsti-varsti veel nõks põhja poole – teile külla! Head hiidlased, kui te näete augusti viimasel nädalavahetusel ringi liikumas üht suuremat sorti naiste ja neidude seltskonda, siis väga suure tõenäosusega on see Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor. Meie jaoks on see mõnureis, aga rõõmustame, et Hiiumaal on Raili Kaibald, kes võtab ette ja tõesti toob palju erinevat ning kvaliteetset muusikat Hiiumaale. Korraldasid ju Kaibald ja Kärdla Kammerkoor 10. juunil Voces Musicalese kontserdi täismajale,” kiidab Arak meie koorijuhi tegemisi.
Presidendile külla
Koor veedab saarel neli päeva. Esimesel päeval astutakse sisse koori vilistlase Helgi Põllo juurde Hiiumaa muuseumisse. Praegune muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo, tollal veel
Helgi Tõnismaa, oli oma Tartu aegadel 71aastase koori president rekordkaua – neli aastat.
Sama päeva õhtul on ühisproov ja tutvumine Kärdla Kammerkooriga. Reedel tahavad kooriliikmed võtta merest, ürgmetsast, päikesest ja saare inimestest maksimumi. Ilmateade lubab reedeks 18–20 kraadi sooja ja päikest, nii et ju see plaan neil korda läheb.
Koori dirigent Triin Koch teeb laupäeval Kärdla Kammerkoorile töötoa, samal ajal kui Tartu koori liikmed õpivad Jaan-Eik Tulve käe all varajast polüfooniat ja Paul Bobkoviga rütmikat.
Seda, kuhu sõita muinastulede ööl, 27. augustil pole koor veel otsustanud. Üks on selge, et koos ollakse oma uute sõpradega.
Naislaul – liiga palju piire?
Samas leheloos tõdetakse, et naiskoor on üldiselt vähem tuntud ja vähem kuulatud kooriliik, aga nii nagu ei ole punk ainult Ramones, on koorimuusika ja ka naislaul väga kirju. Nii on TÜAN laulnud mustades prügikottides terve kontsertetenduse “Kasvu.Hoone” (lavastaja Maria Peterson, Theatrum, 2015). Sel kevadel tegi koor koostööd teatriga Must Kast, kus etenduses “Võõrana põhjala kõrbes” (lavastaja Lennart Peep) olid lauljad maastiku rollis.
Koor osaleb alati kõikidel laulupidudel, Baltimaade tudengilaulupeol Gaudeamus ja põhjamaade üliõpilaskooride festivalil NSSS; hooaja juurde kuuluvad ka laulupäevad. Laulupeol tunneb TÜANi lauljad ära punaste Koeru rahvarõiva-
seelikute järgi.
Peaaegu igal aastal osaletakse vähemalt ühel konkursil. Viimased õnnestumised on eelmisest aastast, kui TÜAN saavutas kolmanda koha ja teise rahvusvahelise kategooria mainekal Marktoberdorfi konkursil ning võitis juba mitmendat korda Eesti parima A-kategooria naiskoori tiitli (jagatud esikoht).
Kooris on poolsada lauljat. Dirigent on Triin Koch, tulevase noorte laulupeo neidude kooride liigijuht ning rahvusvahelise koorimuusika konkursi “Tallinn 2017” kunstiline juht.
Tuleval sügisel juhatab koori projekti korras noor briti dirigent Benjamin Kirk.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411