Reede, august 26, 2016
 

Põllupidajad jooksevad ilmaga võidu

Helja Kaptein
Vili valmib, aga kas kõik terad ikka salve saavad on küsitav, sest põllupidajatel käib võidujooks looduse ja loomadega. Kohalikel põllumeestel pole aega puhata, pärast heinatöid tuleb hakata vilja lõikama, viljalõikust aga segavad hoovihmad.
“Vilja hävitavad ühest äärest sead, siis vihm ja viimasel ajal ka kured,” ütles Käina valla Kassari küla Ado-Tooma talu peremees Tiit Uusoja. Ta rääkis, et käib pidev võitlus iga kuiva tunni pärast, et saaks küpsed terad enne sigu ja kurgesid kätte. Kõige hullem seis on tema sõnul rukkiga. “Kui on niiske ja soe ilm, kipub rukkitera viljapeas kasvama minema,” rääkis Uusoja ja nentis, et sellise viljaga pole enam midagi teha.
Emmaste valla Metsalauka küla Niidi talu peremees
Andres Niit rääkis, et augusti algul koristasid nad juba tritikale, pooleli on veel odra ja nisu koristus. “Millal lõpetame viljakoristuse, tuleb küsida vanajumala käest, kõik sõltub ilmast,” ütles ta. Niit kurtis, et ka neil on kolmandiku odrapõldudest  metssead pahupidi keeranud.
Pühalepa valla Andruse-Jürna talu perenaine Tiiu Alas rääkis, et vihm on koristuse peamine tegelane ja lõikus ei ole nende maadele veel jõudnud. Alased teevad koostööd Jaanis ja Lembit Leigeriga – nemad lõikavad ja Alased kuivatavad. “Algust tegime hernelõikusega, mis oli kõige rohkem ohus, järg on odra käes,” rääkis Alas. Tema sõnul on metsseareide tunda saanud ka Pühalepa ja Puliste põllud, kus nende viljad valmivad. Alas ütles, et enim ohus on Suuremõisas kasvav kaer, sest sealkandis elutseb hulk metssigu. Ka leidub põldudel sookurgede kahjustusi.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411