Teisipäev, august 9, 2016
 

Päästevestid päästsid kolm elu

Harda Roosna
Heinlaiu lähedal ümber läinud paadis olnud kolm meest kandsid kõik päästeveste ja neil olid kaasas laetud mobiiltelefonid, millest kaks veekindlat lõpetasid töö. Appikutse õnnestus edastada veekindlasse kotti paigutatud tavamobiiliga.
Pühapäeval, 7. augustil kell 19.21 sai häirekeskus teate, et Pühalepa vallas oli merel, Heinlaiu ja Hiiumaa vahel, ümber läinud paat kolme inimesega. Teatajaks oli üks paadisolnutest, Lauri Teidla, kes rääkis Hiiu Lehele, et tuul tugevnes, lained läksid suuremaks ja hakkas vett paati loopima. Korraga läks paat ümber, kuid õnneks olid kõigil kolmel päästevestid seljas ja laetud telefonid kaasas.
“Paanikaks ei olnud aega,” kinnitas Teidla, et tänu päästevestidele sai enda päästmise asemel hakata kohe abi kutsuma. “Kõige rohkem tahame tänada päästjaid, kes meile kiiresti, vaid poole tunniga appi jõudsid,” ütles ta.
Kärdla politseijaoskonna juht Aare Allik nimetas juhtunut lausa õpikunäiteks, kuidas merele minema ja ohuolukorras käituma peaks. “Hea meel on tõdeda, et meestel olid päästevestid juba paadis seljas ja vees olles ei olnud vaja neid endale selga sikutama hakata, vaid saadi rahulikult ise endale abi kutsuda ning seda ka rahulikult oodata.”
Veekindel kott aitas
Kahel paadis olnud mehel olid veekindlad mobiiltelefonid, Lauri Teidla oli oma tavalise mobiili pannud veekindlasse kotti. Tähelepanuväärne ja mõneti üllatav oli, et kaks veekindlat telefoni lõpetasid vette sattudes töötamise, abi oli võimalik endale kutsuda vaid veekindlasse kotti pandud telefoniga. Teidla ütles, et teda ennast see eriti ei üllatanud: “Viimasel ajal on sellistest juhtumitest kuulda olnud.”
Sündmusele reageerisid nii Käina päästekomando päästjad kui ka politsei- ja piirivalve merepääste üksus. Politsei- ja piirivalve meeskond jõudis abivajajateni esimesena ning toimetas kõik kolm kaldale. Käina päästjad tõid kaldale ümberläinud paadi.
Hiiumaa päästepiirkonna juhataja Hannes Aasma oletas, et kui meestel poleks päästeveste seljas olnud ega ka töötavat telefoni, võinuks olukord kurvemalt laheneda: “Nagu hiljem selgus, polnud sel ajal merel teisi aluseid, kust keegi oleks neid märgata ja aidata võinud.”
Ka Aasma kiitis meeste käitumist merel: “Tavaliselt juhtub nii, et hakkame merrekukkunuid otsima alles siis kui lähisugulased helistavad ja siis võib juba hilja olla…”
Koolitus ja teavitamine abiks
Aasma sõnul on eelnimetatud õnnetus hea näide sellest, kuidas mereohutuspäevad ja -koolitused on olulised ning sealt saadud õpetussõnu arvesse võttes lõppevad õnnetused õnnelikult.
Lauri Teidla ütles, et tema on mereohutusalaseid teadmisi omandanud nii teavitus-
kampaaniatest kui oma vennalt Tõnis Teidlalt, kes töötab PPAs ja on merepäästja. Samas nentis ta, et ainult igaüks ise saab kõige rohkem teha selleks, et merel õnnetust ei juhtuks ning kui see juhtuma peaks, saaks see olla õnneliku lõpuga.
Hiiumaal on sel aastal politsei- ja piirivalveameti ning MTÜ Hiiumaa Kodukant koostöös läbi viidud mitu veeohutuse õppepäeva nii kaluritele, kui ka Hiiumaa ametikoolis õppivatele väikelaevajuhtidele.
Aasma kutsus kõiki huvilisi meresõitjaid uutele koolitustele, mis leiavad aset augusti lõpus, septembri alguses Hiiumaal. Lisainfot koolituste kohta saab Hiiumaa päästepiirkonnast.
Oma liikmetele korraldab mereohutuse- ja merepäästekoolitusi ka Hiiumaa vabatahtlik merepääste selts. Seltsiga on liituma oodatud kõik huvilised, lisainfo Martin
Kagadze tel 518 4332 või meilil kagadze@yahoo.com

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411