Reede, august 5, 2016
 

Juubel tõi seltsile rekordarvu auliikmeid

Helja Kaptein
50. juubeliaastat Hiiumaal tähistanud Eesti looduskaitse selts (ELKS) andis auliikme staatuse tänavu koguni kümnele inimesele, kellest mitmed seotud ka Hiiumaaga.
ELKS kuulutas reedel Suuremõisa lossihoovis ligi pooletuhande loodushuvilise ees välja kümme uut auliiget. Hiiumaalt said auliikmeteks ornitoloog ja loodusfotograaf Tiit Leito ning üle 40 aasta Hiiumaa looduskaitset juhtinud Maie Jeeser.
Maie Jeeser ütles, et on küll tore kui sind märgatakse ja meeles peetakse, ent vahel tuleb see liiga hilja ja tekitab küsimusi. Jeeser rääkis, et kuulus varem seltsi aga tõmbus selle tegevusest eemale, kuna iga-aastastesse aruannetesse taheti kõiki tööalaseid ülesandeid sisse kirjutada.
“Ei pidanud seda õigeks ja astusin eemale,” ütles Jeeser. Hiiumaal tegutses ELKS osakond aastail 1968-1993. “Olen kindel, et Hiiumaal on praegugi loodusehuvilisi, aga nad on juba haaratud teistesse rühmitustesse,” ütles Jeeser.
Seotud kogu elu
Tiit Leito rääkis, et seltsi auliikmeks saamine on meeldiv, sest kogu ta elu on olnud seotud loodushoiuga. “25 aastat olin laidude kaitseala juhataja, seejärel tegev keskkonnaeksperdina kaitsealade moodustamise ekspertiiside koostamisega nende kaitse-eeskirjadele üle terve Eesti. Kokku tuleb neid kuskil 40, sealhulgas ka mõned rahvuspargid.” Lisaks on Leito koostanud palju trükiseid, raamatuid, ekspositsioone.
Nädalavahetusel oli Leito rohkem info jagaja rollis. “Kokkutulekul oli palju tuttavaid ja sõpru kaugetest aegadest,” rääkis ta. Leitot üllatas kokkusõitnud inimeste arv. “Ligi 500 inimest vastu võtta ja suunata oli mul elus esmakordne,” nentis ta. Ekskursiooni ja matku osalejaile aitas peale tema veel läbi viia hulk inimesi.
Seltsi esimees Jaan Riis rääkis, et ELKS korraldas oma suvise kokkutuleku tänavu just Kassaris, kus ka 1967. aasta suvel esmakordselt kokku saadi. Riis meenutas, et esimesel kokkusaamisel võtsid sõna ja esinesid Ants Lauter, Voldemar Panso ja legendaarne Torupilli- Juss.
Asutajaist auliikmeks
Ühena sai tänavu ELKS auliikme tunnustuse seltsi asutajaliige, geograaf Heino Mardiste, kes töötas pärast ülikooli lõpetamist kümme aastat Hiiumaa hüdrometeoroloogia jaamas. Saarel teatakse Mardistet rohkem kui Hiiumaa orienteerumissektsioonile alusepanijat.
Siis veel Kalle Suuroja, kes on ka Kärdla meteoriidikraatri avastaja. Tutvustamist ei vaja seltsi asutajaliige loodusfotograaf Fred Jüssi, kes pärast ülikooli lõpetamist töötas kaks aastat Emmaste koolis, Tallinna loomaaia zooloog Aleksei Turovski, koori ja orkestri dirigent Tõnu Kaljuste ning maalikunstnik Tiit Pääsuke. Auliikmeks said ka Enn Käis, kes on aktiivne juhatuse liige ja Virumaa patrioot, samuti Elvi Viira, kes kaitseb Saaremaa loodust.
Selts on 50 tegutsemisaasta jooksul andnud auliikme staatuse sajale inimesele. “Nende teened on erinevad, võrrelda neid pole võimalik, aga kõik on väärikad inimesed,” ütles Jaan Riis. Ta ütles, et tavaliselt kuulutatakse igal aastal välja üks-kaks auliiget, aga juubeli puhul siis tõsteti esile kümmet tegijat. Mullu sai seltsi auliikmeks Leigo talu peremees Tõnu Tamm.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411