Teisipäev, august 16, 2016
 

Helisev lestaparv Kärdlas

Harda Roosna
Sõnapaar “Helisev lestaparv” külastas mind, kui kuulasin kohvikutepäevajärgsel hommikul imelist puhkpillimuusikat Marditrummil.
Sest nii nagu tuleb augustis meie vetesse lestakala, tulevad puhkpilliorkestrid nii Eestist kui väljaspoolt Emmastesse ühisele pillimängule. Ja juba kümnendat korda!
Seekord arvukamalt kui kunagi varem – X Hiiumaa puhkpillipäevadel osales 364 mängijat, 16 orkestrit ja
19 dirigenti. Aukartustäratav numbririda!
Puhkpillimuusika mentor Valdo Rüütelmaa ütles, et Hiiumaa Puhkpillipäevad on selle aasta osalejaterohkeim sündmus puhkpillimaastikul. Lisaksin omalt poolt juurde, et kindlasti ka üks laiahaardelisemaid, “helivõrgutades” kogu maakonna. Mängijate “põhibaas” oli Emmaste põhikoolis, suuremad kontserdid toimusid Käinas, Kärdlas ja Sõrul, sooloetteasted ja laupäevahommikused äratusmängud orkestritelt aga üle saare. Nii jõin minagi hommikukohvi naabertänavast kostvate meeleolukate pasunahelide saatel ja kohvikute vahel liikudes nautisin orkestrimuusikat.
Ja siis see pühapäevane etteaste Marditrummil, millele eelnes uhke orkestrite marss ringteelt väljakule. Ligi 300 muusikut, torud taeva poole õieli, liikumas marsisammul üle väljaku. Kes kohal, see nägi! Kuid neid ei olnud palju. Kas oli eelmise päeva suur kohvijoomine liigrammestavalt mõjunud või polnud info suurorkestri esinemisest sündmustest pungil nädalavahetusel piisavalt välja kostnud, ei oska öelda. Küll võin kinnitada, et ettekantu oli kuulamist väärt ja iga mängitud noot kasvatas ka kuulajaskonda nii, et kontserdi lõpuks sai meid kokku juba peaaegu sada.
Kuid ega puhkpillipäevad ainult esinemistest koosne. Ühisetteastetele eelnesid kokkuharjutamised. Kolmapäeval alustasid treeninglaagrit noored muusikud Tabasalu muusikakoolist, huvikeskusest Kullo, Keila Noorte Brassist, Emmaste puhkpilliorkestrist ja Lätimaalt Kekava muusikakoolist. Neljapäeval tuli juurde Lihula muusika- ja kunstikooli puhkpilliorkester. Reedeks oli kogu suur festivaliorkester koos, kui saarele jõudsid orkester Türi, Tallinna tuletõrjeühingu orkester, Põlvamaa noorte orkester, Sigulda muusikakooli vilistlasorkester, linnaorkestrid Kundast, Paidest ja Põltsamaalt, pasunakoorid Väägverest, Väike-Maarjast, Kadrinast ja Uhtnast. Viimatinimetatul oli ühes ka Uhtna naiskoor, mis andis soolokontserdi Emmaste kirikus.
Uurisin sündmuse peakorraldajalt ja Hiiumaa puhkpillimuusika hingelt Toomas Paabilt, kes olid abiks seekordse puhkpillisündmuse teoks saamisel. Siin nad on: hea abiline mitmel rindel Elle Paap, orkestri asjaajaja Madli Valk, Emmaste vaba aja keskuse juhataja Anne-Ly Torstensson, MTÜ Emmaste Puhkpilliorkester raamatupidaja Heli Üksik, maitsva söögi valmistajad Evelyn Paumees, Maire Dorošenkov ja Sirje Nigul, valla bussijuht Alar Veski ja busside üleveo korraldusel abiks olnud Marina Miilberg OÜst Väinamere Liinid. Projekti  aitasid rahastada Emmaste vald, Käina vald, Hiiu vald, kohaliku omaalgatuse programm, Rahvakultuuri keskus, Eesti kultuurkapitali Hiiumaa ekspertgrupp ja hasartmängumaksu nõu-
kogu. Aitäh!
Millest unistab aga Toomas Paap päev pärast seda, kui helisev lestaparv on oma koduvetesse tagasi läinud? Ikka järgmistest puhkpillipäevadest. Ehk jaksab viieteistkümnendagi ära teha!

Helle-Mare Kõmmus
rahvakultuurispetsialist Hiiu maakonnas

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411