Teisipäev, juuli 5, 2016
 

Veerand sajandi vanune võistlus


ERAKOGU
23. juunil toimus Lehtma maastikul igaaastane etteandevõistlus orienteerumises. Võistluse formaat on huvitav: starditakse sünniaastate järgi, kõige vanemad ees, nooremad järel, aasta väärtus ajaliselt 30 sekundit. Võistluse algatas 25 aastat tagasi Toomas Mast ja on seda igal aastal korraldanud.  Toomase valitud huvitavad rajad on etteandevõistluse muutnud põnevaks võistluseks, kus vanemad tegijad proovivad nooremaid võita.
Naisi oli seekord stardis 19. Raja pikkus oli 2,5 km,
kontrollpunkte (KP) kümme. Esimesena startinud Anu Saue ei suutnud liidrikohta hoida, temast möödusid rajal võitjana finišeerinud Merike Vanjuk, teise koha saanud Eda Tärk, kolmandana Anne Jaakson ja neljandana lõpetanud Ruth Esta. Kuuendaks tulnud Kristi Heilmanni ja seitsmendat Helena Maripuud suutis Anu napilt edestada.
Mehi läks 5,1 km 15 kontrollpunktiga rajale 21, esimesena Toivo Saue. Nii nagu 25 aastat tagasi, nii ka sellel korral, finišeeris Toivo esimesena. Teisena lõpetanud Ott Rakkaselg ja kolmandana finišeerinud Anti Kalle võitsid Sauet enam kui 10 minutiga, kuid finišisse jõudis Toivo enne neid. Ka järgnenud Kalju Tammeveski, Märt Kesküla, Ardo Pajuri ja järgmiste võistlejate finišid olid ülipõnevad.
Esimene etteandevõistlus peeti 22. augustil 1991 Malvastes. Tookord osales kümme naist ning võitja Anu Saue suutis 20 sekundiga edestada Helve Rakkaselga ja Maie Jõgit. Tänavune võitja Merike Vanjuk oli tollal 15aastane ja sai kaheksanda koha. Mehi startis toona 17 ning Toivo Saue võitis Valdor Smilli ja Uibo Jõgit 3 minutiga. Esimesena startinud Hiiumaa orienteerumisguru Friedrich Seman jäi tookord kümnendaks. Tänavust võitjat Ott
Rakkaselga toona 12aastasena meeste hulka veel võistlema ei lubatud, ta läbis neljapäevaku raja.
Arvan, et Toomas Mastile on suurimaks tänuks see, et tema algatatud võistlus on orienteerujate seas populaar-
ne, kestab tänaseni ja küllap edaspidigi. Auhindadega toetasid AS Salva Kindlustus ja Hiiu vallavalitsus.

Eda Tärk
Hiiumaa orienteerumisklubi

 

Sildid:

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
  • Jüri Kurm

    Tubli,Toomas-poiss!Jätka aga samas vaimus!

     
     
     
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411