Teisipäev, juuli 12, 2016
 

Tundkem laulust rõõmu ehk salmikulaulud vol 2

Eelmise aasta Hiiumaa folgipeo kavva seati üks omamoodi ettevõtmine – Kassari rahvamajja olid kokku tulnud need, kes tahtsid üheskoos laulda.
Igaühel oli kaasas kas käsitsi kirjutatud või rotaprindil paljundatud laulik ja omanik valis sealt midagi kogu seltskonna jaoks küsides: “Aga kas te seda laulu teate?” Mõnda lugu teati rohkem, mõnda vähem, aga aitas sellestki, kui sõnade omanik eest vedas ja siis lõid kõik kaasa.
Saime seal kinnitust, et meie rahvakultuuri kuuluv ühislaulmise komme on elus ja pakub rõõmu kaasalööjatele.
Aastatagune kogemus julgustab jätkama ja nii tuleb laulutuba ka tänavusel folgil, kohaks ikka Kassari rahvamaja, algus 16. juuli kell 16.15. Sissepääs on prii, sest pileti asemel saab ette näidata salmiku. See võib olla vanavanemate pärandus eelmise sajandi algusest, omaenese noorepõlve talletused; see võib näiteks olla pulmadeks kokku seatud lauluvihik, aga ka “Laulge kaasa” või mõni muu trükitud väljaanne. Salmik võib olla ka peas, tähtis on, et viisi ülesvõtja “oma” laulu sõnu teaks: no nii enam-vähem lõpuni. Tore oleks, kui mõnel kaasalööjal ka pill ühes oleks.
Kindlasti on ühislaulmine omamoodi nostalgiline ettevõtmine, sest aitab hoida sidet möödaläinud aegadega, aga sel on veel üks oluline tähendus – tuua inimesed kokku tegema midagi mõnusat üheskoos. Jätkem suured ja väikesed ekraanid korraks sinnapaika ja olgem päriselt koos, vaadates üksteisele otsa, rääkides ja kuulates.
Iga inimene tahab kuhugi kuuluda ja mida tugevam on üleilmastumise surve, seda tähtsam on tunda end osana meie oma rahvast. Kohtumiseni!
Valter Parve
lauluõhutaja

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411