Reede, juuli 8, 2016
 

Linkov astus kohalt tagasi

Päev enne umbusaldushääletust astus Georg Linkov Hiiu vallavolikogu esimehe kohalt tagasi ja Hiiu vallas vahetus taas võim.
Esmaspäevasel, 4. juuli Hiiu vallavolikogu erakorralisel istungil oli kohal 14 volikogu liiget 19st.  11 uue võimukoalitsiooni esindajat ja eelmisest koalitsioonist vaid kolm saadikut.
Georg Linkov esitas tagasiastumisavalduse 3. juulil. Kuna 1. juulist oli volikogust omal soovil lahkunud ka volikogu aseesimees, endine sotsiaaldemokraat Ivo Eesmaa, oli volikogu mõlema juhita ja kodukorra järgi juhtis istungit volikogu vanim liige Toivo Saue.
Linkov luges ette oma avalduse, milles ütles, et astub volikogu esimehe kohalt tagasi eelolevate ühinemisläbirääkimiste ja Hiiumaa tervikliku ühinemise huvides.
Järgnes põhjalik vaidlus selle üle, kas volikogul on kohe õigus valida uus volikogu esimees ja aseesimees või tuleks see lükata augustikuu volikogu ajaks.
IRLi esindajad püüdsid leida argumente, miks valimised edasi lükata, kuid uus koalitsioon oli järjekindel ning valis 11 häälega esimeheks Jüri Ojasoo ja aseesimeheks Jaanus Berkmanni.
Volikogu liige Artur Valk ütles, et talle tundub, et tegelikult astus Linkov tagasi hoopis sellepärast, et umbusaldust ei saaks läbi viia ja uut esimeest valida. “Umbusalduse korral saab samal istungil valida volikogu esimehe nagu see toimus ka 17. detsembril. Nüüd siis sellised lisamängud. Loodan, et see ei ole nii, aga välja tuleb küll nii.”
Ojasoo vahetas poolt
Volikogu järel Hiiu Lehele antud usutluses ütles Linkov, et seni koalitsioonis olnud Jüri Ojasoo ütles talle 4. juuli hommikul esimest korda, et otsustas vastu võtta opositsiooni pakkumise.
Ojasoo kinnitas, et ametliku teate saatis ta Linkovile meilitsi sel hommikul, kuid eelnevalt kohtuti omavahel mitmel korral. Kohtumiste sisu Ojasoo lähemalt avama ei soostunud, ütles vaid, et vesteldi ülal püsivatest probleemidest. Ojasoo lisas, et kui volikogus tulnuks Linkovi umbusaldushääletus, oleks ta ka sellega kaasa läinud.
Volikogu istungil ütles Linkov, et on Ojasoole volikogu esimehe kohta pakkunud juba kuus kuud ja avaldas toetust tema otsusele see lõpuks vastu võtta. “Ma olin [talle] korduvalt öelnud, et ta võib kaaluda volikogu esimehe kohta ja ma ei soovi ise vallavanema positsioonile naasta,” ütles Linkov.
Volikogu liige Jaanus Berkmann päris Ojasoolt, miks ta nüüd nõustus. Ojasoo vastas, et Linkovi pakkumine eeldas, et vallavanem Reili Rannale tulnuks avaldada umbusaldust ja alles siis oleks tema jaoks vabanenud volikogu esimehe koht. “Ma ei olnud nõus Reilile umbusalduse avaldamisega,” ütles Ojasoo.
Harjunud teistsuguste juhtimisvõtetega
Kui Ojasoo mullu novembris volikogusse sai, tuli tal valida fraktsioon. “Kuna ma ei ole põhimõtteliselt umbusaldamiste pooldaja ja mulle ei meeldinud, kuidas Georgile [mullu oktoobris vallavanemana – KK] umbusaldust avaldati, siis mul ei olnud teist teed kui olla koalitsiooni poolel,” selgitas ta.
Ta avaldas kahetsust, et nende teed nüüd lahku läksid ja tõi põhjuseks, et on harjunud teistsuguste juhtimisvõtetega. “Ma hindan väga Georgi tööd, mida ta on teinud Kärdla linnapeana ja ka Hiiu valla juhina – töö poole pealt ei ole talle mitte midagi ette heita,” rääkis Ojasoo, kuid tõi välja, et tema suhtumine, nagu lasteaia liivakastis, ma sinuga ei mängi, ei ole õige ega tõsine.
Ojasoo ütles, et plaanib asuda lepitaja rolli nii valla sees kui ka suhtlemises teiste Hiiumaa omavalitsustega. “Kodurahu on vaja nii siin majas kui Hiiumaal tervikuna ja ma üritan, kas õnnestub, ei tea, aga ma vähemalt püüan,” sõnas ta.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411