Reede, juuli 1, 2016
 

Kammermuusika tipud Hiiumaal

Kaupo Kikkas
18. Hiiumaa Kammermuusikapäevad kutsuvad 8.–10. juulini muusikasõpru osa saama enneolematult kõrgetasemeliste muusikute loomingust.
Sel aastal ei esita me ooperit, ei sõiduta kohale orkestrit ega purusta piire ka muul moel. Põhirõhk on tipptasemel keelpillimängul, millist vaevalt Hiiumaal varem kuuldud on. See, kuidas võib Kärdla kirikusse sattuda kvartett, kes esineb Viini Musikvereini või Amsterdami Concertgebouw’ saalis, sõltub paljuski juhusest, kuid kõigest järjekorras…
Duo Bezrodny-Gustafsson Reigis
Avakontsert toimub 8. juulil kell 19 Reigi kirikus. Viiuli-tšello-duona astuvad üles Anna-Liisa Bezrodny ja Jan-Erik Gustafsson, kelle teed on ristunud nii kunstilises kui ka isiklikus elus. Eesti-vene päritolu, Soomes kasvanud ja Londonis aktiivselt tegutsev viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny on eesti muusikutest üks säravamaid tähti rahvusvahelisel areenil. Nii tema vanavanemad kui mõlemad vanemad olid/on teenekad viiulipedagoogid, seega pole ime, et Anna-Liisa viiuliõpingud algasid juba kaheaastaselt. Ta on õppinud Helsingis Sibeliuse akadeemias ja lihvinud oma oskusi Londoni Guildhalli muusika- ja draamakoolis, kus pälvis 2006. aastal kuldmedali Šostakovitši 1. Viiulikontserdi esituse eest. Erakordne talent, sügav musikaalsus, tehniline perfektsus ja lõputult varjundirohke kõlapalett – nii iseloomustatakse teda maailma eri paigus. Rohked esinemised soolokontsertidega ja orkestrisolistina on viinud Anna-Liisa sellistesse saalidesse nagu Royal Festival Hall, Barbican Hall, Wigmore Hall, Berliini Konzerthaus, Moskva Konservatooriumi Suur Saal jt. Soleerinud on ta Londoni filharmoonia orkestri, Birminghami sümfooniaorkestri, Leipzigi Gewandhausi Bach-orkestri jpt ees.
Anna-Liisa ansamblipartner, soome-rootsi päritolu Jan-Erik Gustafsson on Põhjamaade üks nimekamaid tšelliste. Tema karjäärile pani aluse 1994. aastal sõlmitud leping agentuuriga Ameerika Young Concert Artist. Selle alusel debüteeris ta New Yorgis ja see garanteeris talle kontserttegevuse Ameerikas, Euroopas ja Aasias.
Reigi kontserdil kõlavad Bachi, Händel-Halvorseni, Mozarti ja Kodály teosed.
Randalu ja vennad Schumannid Kärdlas
9. juulil kell 19 esineb Kärdla kirikus Schumann-kvartett Saksamaalt. Kvarteti nimi ei ole seotud helilooja Robert Schumanniga, nagu võiks arvata. Vennad Erik, Ken ja Mark Schumann kasvasid üles Reinimaal ja rajasid aastal 2007 omanimelise kvarteti. 2012 liitus nendega vioolamängija Liisa Randalu, pianist Kalle Randalu tütar.
Saksamaal üles kasvanud Liisa soov külastada kodumaad tegi võimalikuks meelitada maailmamainega kvartett Hiiumaale esinema. Väikese kõrvalpõikena meenutagem, et samas kirikus esines mõne aasta eest ka tema pianistist vend Kristjan.
Schumann-kvartett on saavutanud taseme, kus miski pole enam võimatu. Kõrgelt hinnatud CDd, õpingud Alban Berg-kvarteti juures, kolm residendiaastat Robert-
Schumann-Saalis Düsseldorfis, maineka Concours de Bordeaux’ võit, erinevad õpetajad ja kõrgetasemelistest muusikutest partnerid – kõik see on vorminud kvartetist koosseisu, mida loetakse maailma tippude hulka. Muusikud ise peavad aga neid saavutusi rohkem kohtumisteks, mis kinnitavad nende poolt valitud tee õigsust. “Me tahame tõesti minna äärmusteni, näha, kui kaugele põnevus ja spontaansus võib viia meid kui tervikut,” märgib keskmine vendadest, Ken Schumann.
Kontserdil kõlab Mozarti, Bartóki ja Pärdi muusika.
“Kuningal külas” Kärdlas, džäss Suuremõisas
Pühapäevane päev, 10. juuli on eelnevatest vähem “tõsine”. Kell 13 algab Hiiumaa muuseumi Pikas majas Kärdla Vabrikuväljak 8 koguperekontsert “Kuningale külla”. Imbi Tarum klavessiinil ja Raivo Tarum erinevatel ajaloolistel trompetitel tutvustavad kaasakiskuvalt kaugete aegade muusikat, pille, laule ja tantse.
Õhtune kontsert kell 19 Suuremõisa lossis toob kuulaja taas kaasaega ja pakub džässilikku lähenemist klassikalisele klaverimuusikale. Pianist Jorma Tootsi trios mängivad veel kontrabassil Tõnis Koppel ja trummidel Kristjan Mängel.
Väikese kokkuvõttena mainigem, et sellesuvise festivali lõppedes on toimunud 80 kammermuusikapäevade kontserti. Tulge koos tähistama seda väikest verstaposti!
Aet Ratassepp
kammermuusikapäevade korraldaja

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411