Teisipäev, juuli 26, 2016
 

Jevgeni Ossinovski: maakonnad tuleb hääbumisspiraalist välja tuua

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski rõhutas erakonna volikogul peetud kõnes, et Eesti on Euroopa Liidu suurima sissetulekute ebavõrdsusega riik, mis pidurdab Eesti arengut ja ohustab ühiskonna sidusust. Eriti avaldub see regionaalses ebavõrdsuses.
“Oleme üks väiksemaid Euroopa riike, aga suurimate regionaalsete lõhedega,” ütles Ossinovski. Ta tõi näiteks, et kui Harjumaa keskmine palk oli 2010. aastal 862 eurot, siis Eesti vaeseimad maakonnad jõudsid sellise keskmise palganumbrini alles mullu. “Sissetulekute mõttes on meie regionaalne arengulõhe seega tervelt viis aastat,” nentis Ossinovski.
“Majandusstruktuuri muutumine soodustab inimeste liikumist Tallinnasse, ent tark regionaalpoliitika peab seda tendentsi tasandama. See eeldab ka riigi poolt aktiivset panustamist maakonnakeskuste elujõulisusse. Koos inimeste vähenemisega maakondades on paraku pidevalt kokku tõmmatud ka riiki. See tekitab omamoodi hääbumisspiraali, kus elanikkonna vähenedes vähendatakse avalike teenuste hulka, mis omakorda vähendab piirkondade atraktiivsust elukeskkonnana,” lisas Ossinovski.
Sotsiaaldemokraatide ettepanekul on valitsus võtnud sihiks kompleksselt läheneda regionaalsete teenuste küsimusele. Kavas on hajutada riigi keskaparaadi töökohti piirkondadesse, viia osa riigiasutusi pealinnast välja ning luua võimalused 3000 inimese kaugtööks.
“Maanteeameti toores plaan oma teenuste kokkutõmbamisest piirkondades läheb täielikult vastuollu valitsuse selle prioriteediga,” märkis Ossinovski. “Maakondade edasise nõrgestamise asemel peaksime mõtlema sellele, et suurematele omavalitsustele võiks hoopis funktsioone juurde anda ning tuua selliselt teenust inimestele lähemale. Loomulikult, oma riigi pidamine selle kõigis maakondades on kulukas, ent kitsa Exceli-vaate asemel peame nägema regionaalset tasakaalustatust strateegilise küsimusena riigi edasises arengus.”

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411