Reede, juuni 17, 2016
 

Sõprussild Kärdla – Pargas

Margit Kagadze
Soomerootslaste Pargas, soomlaste Parainen, on Kärdla söpruslinn.
Vahepääl igasugustel pöhjustel suhtlemine vähenes, aga siis andis Pargase linnavalitsus möned aastad tagasi asja edendamise oma reservohvitseride seltsile. Eesmärgiks oli ametnike tasandilt suhtluse edasine elavdamine-laiendamine läbi inimestevaheliste otsekontaktide. Nii algas Hiiumaa kaitseliitlaste ja Pargase reservohvitseride isamaaline koostöö, mis tänavu tipnes kutsega traditsioonilistele Pargase linna päevadele. Eelmistel aastatel oleme käinud seal ühistel laske- ja maastikuharjutustel.
Maastikuharjutustel on röhk olnud tänu Jorma Akele, kes on tuntud orienteeruja ja orienteerumiskaartide koostaja ning meie Toivo Saue ammune söber. Nii korraldaski Jorma kohe esimesel hommikul väikese metsa- ja kaljutuuri Pargase körgeima kaljumäe tippu, kust köik ümbritsev nagu peo peal – nii Pargas ja saared kui isegi   pisut Turku linna kaugemal.
Hiljem tutvusime linnapäevade sündmuste, laada ja keskkonnamessiga. Vaatamist jagus, aga öhtul olime palutud linnavalitsuse korraldatud kokteilivastuvötule. Uhkelt lehvis linnamaja ees koos kohalike lippudega Hiiu valla lipp, mille Hiiu vald kinkis Pargase meeskoori kontserdil Kärdla kirikus 29. mail. Sai vastastikku könesid peetud ja meie malevkonna pealik Mart Reino, kes aastaid tagasi kirjutas alla Kärdla linna ja Pargase linna söpruslepingule, andis üle nüüd juba Hiiu valla laualipu ja vallavanem Reili Ranna pühendusega Kärdla raamatu. Pargase linnapea röhutas vastukõnes eriti, et suhtlemine söprade vahel saab nüüd olema tihedam kui enne.
Teisel päeval tutvusime Pargase vanalinna, lubjakivikaevanduse ja Nauvo saarega. Käisime külas veel ühel pisisaarel reservohvitser Ole Bergeni juures ja saime söita kollaste praamidega, mis saareelanikke ja ka turiste Turku saarestikus tasuta saarelt saarele veavad.
Meid vöeti väga söbralikult vastu ja loodetavasti saame vastata samaga, kui kohtume Kärdlas ja Hiiu vallas. Andsime teavet meie suvesündmustest ja eriti huvitas neid kohvikutepäev ning vöimalus luua sidemed meie vabatahtlike merepäästjatega. On ju Pargase reservohvitseride ja valla üks suur abiline ja sümbol ölitörjelaev Halli, mille pealik oli väga huvitatud vöimalusest külastada Kärdla sadamat. Meri on meil ju ühine ja selle kaitse samuti.
Urmas Selirand
Kaitseliidu Hiiumaa
malevkonna pealiku abi

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411