Reede, juuni 17, 2016
 

Pühalepa kandi kaptenid raiuti raamatusse

Harda Roosna | Hiiu Leht
Klubi Pühalepa Vanamehed sai valmis järjekordse mereajalugu jäädvustava raamatu. Seekord on selles aukohal Pühalepa kandi kanged meremehed.
Klubi eestvedaja Endel Lepisto ütles, et raamat “Merele elatud aastad. Mehed kaptenisillalt ja kalavetelt” on ajalooliste sugemetega mõnusa lugemise žanrist.
Raamatu 104 leheküljel on kirjas 52 rohkem või vähem tuntud meremehe elulood, kellest igaühest võiks saada eraldi raamatu. Pikemalt on klubi liige, koduloo uurija Andres Pisa kirjutanud kolmest kangest meremeeste suguvõsast: Meidest, Dampfidest ja Kimberitest ning ühest värvika elulooga persoonist, meremehest ja laevaehitajast Peeter Pargost, kes puhkab Kärdla kalmistul.
Endel Lepisto esitles raamatut rahvarohkel Pühalepa mereajaloopäeval Palade kooli saalis. Lepisto ütles, et kui neil tuli mõte panna Pühalepa kihelkonna meremehed raamatusse kirja, selgus õige kähku, et terves kihelkonnas pole peret, kus poleks olnud või oleks praegu meremehi. “Kui me tahaks kõigist nendest kirjutada, siis meie elupäevadest sellest ei jätkuks ja sellest tuleks välja anda korralik mitmeköiteline entsüklopeedia,” ütles Lepisto.
Nii tuli teha mingi valik ja valik tehti selle järgi, millistel meestel on laevas eriline roll – need on kaptenid läbi kahe sajandi tänapäeva välja. Lisaks suguvõsad, kel on olnud suur roll Eesti ja Hiiumaa merenduse ajaloos, aga ka kohalikud kalurid, kes kaptenid omas paadis.
Lepisto tänas kõiki, kes raamatu valmimisele kaasa aitasid. See nimekiri oli väga pikk ja selles oli nii mereajaloo uurijaid kui ka rahaga toetajaid.
Raamatu materjalide kogumisel ilmnes huvitav, kuid veel kontrollimist vajav fakt – ilmselt oli legendaarsel Titanicul ka üks hiidlasest madrus.
“Minu kätte jõudsid raamatu tegemise käigus andmed, et Titanicu pardal oli hiidlasest madrus, kes uppus koos laevaga,” rääkis Vahtras, et info anti mereajaloolastele edasi ja nad lubasid sellega tegelda. “Me ei kahtle väga selles faktis, sest mees, kes selle kirja on pannud, on Emmastest päritud vana meremees ja kirjamees Ludvig Vahtras, kes lõpetas oma elupäevad Kanadas. Tema oma raamatus “Liivakell” kirjutab, et tema isa vend oli Titanicu peal madrus ja uppus koos Titanicuga.”

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411