Teisipäev, juuni 7, 2016
 

Õpilaste haikud lendavad laia ilma

repro
Eesti lastel oli tänavu esmakordselt võimalus osaleda 14. maailma laste haikude konkursil. Lapsed üle kogu maailma kirjutasid hommikuteemalisi haikusid ja joonistasid juurde illustreeriva pildi.
Suuremõisa kooli õpilased haarasid harukordsest võimalusest kinni ja püüdsid edasi anda oma mõtteid ja tundeid, mis seostusid hommikuga ja millele lisandus kujutluspilt mingist aastaajast. Meie väikesed haikukirjutajad pidid oskama kuulata nii kõrvade, silmade kui südamega, et panna ridadesse see üks hetk, mis oli tema jaoks hästi oluline. Iga laps joonistas oma haiku juurde sobiva pildi, mis veelgi rõhutas tema mõtteid ja emotsioone.
Valmis tööd saatsime OÜ MoshiMoshi esindusse, kuhu kokku laekus 1662 võistlustööd üle Eesti. Esitatud haikudest valis žürii 10 peaauhinna ja 40 eripreemia võitjat. Suurepärase üllatusena oli nende võitjate hulgas ka kaks meie kooli luuletajat. Anette Leigri haiku valiti peaauhinna saajaks ja Hildegard Martini haiku (pildil) sai eripreemia. Mõlemat last koos saatjaga oodatakse juuni algul Jaapani suursaadiku residentsis.
Peaauhinna saanud tööd tõlgitakse inglise ja jaapani keelde ning saadetakse Jaapanisse, kus nendest pannakse kokku raamat ja neid näidatakse Japan Airlinesi rahvusvahelisi lende tegevate Boeing 787  meelelahutusprogrammides. Seega saab Anette haikut näha ja lugeda üle terve maailma, kus lennuk lendab.
Haiku on Jaapani traditsiooniline lühiluuletus, milles ainult kolm rida, igas reas vastavalt viis, seitse ja viis silpi. Klassikaline haiku sisaldab aastaajale viitavaid sõnu ja kirjeldab mingit hetke või emotsiooni. Haiku on samas lihtne ning samas ka väga keerukas, sest iga luulerida varjab endas tarkust ja jõudu.
Jaana Omann
Suuremõisa lasteaed-algkooli õpetaja

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411