Reede, juuni 3, 2016
 

Neiud astusid Tihu matkal täiskasvanutele kandadele

Helja Kaptein
Kaitseliidu Hiiu malevkonna tänavusel patrullvõistlusel Tihu kevad noortele eraldi arvestust ei peetud, seda enam on hinnatav, et kodutütarde võistkond tuli üldarvestuses kolmandaks.
Laupäeval korraldasid Hiiumaa kaitseliitlased 16. patrullvõistluse Tihu kevad, kus tänavu oli osalus tagasihoidlikum – kokku 11 tiimi. Ainus osalenud noortevõistkond oli seetõttu rajal täiskasvanutega võrdsena.
Hiiumaa malevkonna pealik Mart Reino ütles enne autasude üleandmist, et tal on hea meel, et kõik rajale läinud võistkonnad ka lõpetasid. Eriti tunnustas ta noorimaid, kodutütarde võistkonda, kes üldarvestuses saavutas kolmanda koha.
Võistkonna Duracelli jänesed liikmed Eliise Kesküla, Siiri Talts, Helena Maripuu ja Marta Eller  hindasid Hellamaa-Vilivalla-Kärdla maastikul asunud kohati üsna soise matkaraja normaalseks.
Treener Anu Saue noored orienteerujad on juba aastaid kaardi järgi metsas silganud ja sihitult rajal ei eksle. Samas tuli neil liikuda põhikaardi järgi, mis pole nii põhjalik kui orienteerumiskaardid.
Ka vastutegevus ei olnud neile mingi takistus. Kuna nad osalesid Tihu matkal juba neljandat aastat,  oskasid nad neist mööda hiilida. “See teeb teekonna huvitavamakski, et pead mitte ainult edasi liikuma, vaid ka mõtlema,” kinnitas Talts.
Talts hindas, et esikohale tulnud võistkonda poleks nad võita suutnud, kuna täiskasvanud jooksid, aga nemad nii pikka maad – ligi 30 kilomeetrit – joostes läbida ei jõua. Treener Anu Saue aga pakkus kokkuvõtteid tehes, et järgmisel aastal võiksid nad teise koha tiimi siiski juba edestada.
Võidukad Rohelised
Võiduvõistkonna Rohelised liige Toomas Mast rääkis neljandas kontrollpunktis, kui käia oli veel üle poole maast, et retk on kulgenud normaalselt ja hing on sees. “Hea ilm, aga juua tuleb rohkem,” ütles ta. Kõigis kaheksas kontrollpunktis oli võimalik ka veevarusid täiendada.
Kõige raskemaks nimetas Mast meditsiiniteemalist kontrollpunkti, kus nende tiim sai kõvasti miinuspunkte. Liikumise ja kaarditundmisega seevastu probleeme polnud. “Kompass aitab, paneme asimuudi kaardile ja läheme kogu aeg otse.”
Lõpetamisel ütles võidutiimi liige Siim Romanov, et kuiva ilmaga oli kerge käia nii metsas kui soos ja ka vastu-
tegevus neid suurt ei seganud. Kui palju kilomeetreid võistluse ajal läbiti, ei osanud keegi Rohelistest öelda, kuid rajal oldi 5 tundi ja 56 minutit.
Teise koha saavutanud võistkonnal Kohalikud seevastu oli sammulugeja kaasas ja nemad teadsid täpselt, et läbisid 27 kilomeetrit 7 tunni ja 23 minutiga.
Võistkonna liige Kädu Aasma ütles, et rännakmatkal osalema motiveerib soov ennast proovile panna ja oma võimete piire tunnetada. “Rajal liikudes oli mitu korda tunne, et enam ei jõua, aga tiim toetas, ” ütles Aasma. “Rada oli võrreldes varasemate aastatega raskem, liikuda tuli teedeta maastikul, aga samas oli lõpetades väga hea tunne,” ütles Aasma, kelle hinnangul oli kõige raskem rabast läbiminek. Kontrollpunktidest oli tema arvates kõige raskem ragulkaga märkilaskmine: “Seal ei saanud me keegi märgile pihta.”
Tihu kevadel osales 11 võistkonda, kümme Hiiumaalt, üks Jõgevalt.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411