Reede, juuni 17, 2016
 

Mart Mõniste kandideerib PäKu auhinnale

Kadi Kiiver
Hiiu valla kultuuri ja vaba aja keskus esitas pärimuskultuuri (PäKu) auhinnale Hiiumaa fotograafi ja kujundaja Mart Mõniste. Auhinnaga väärtustatakse neid, kes panustanud valdkonna järjepidevuse hoidmisesse ja tulevastele põlvedele edasiandmisesse.
Mõniste esitanud keskuse juhataja Margarita Korol ja kunstnik-kuraator Ott Lambing põhjendavad ettepanekut nii: “Ta kogub ja hoiab suuremahulist arhiivi Kärdla linnapildi arengust ja muutustest, jäädvustades järjekindla tõsidusega elu-olu kogu Hiiumaal alates 1984. aastast, lisades täpsustavaid detaile ka kirjasõnas.”
Esitajate hinnangul on Mõniste töö mänginud suurt rolli pärimuskultuurialaste väljaannete koostamisel. Tema üks hiljutisemaid panuseid 2016. aastal kulmineerus näituse
“Torupilli Juss – Hiiumaa kuulsaim rahavapillimees” tehnilise ettevalmistusega.
“Aastate möödudes muutub Mardi tehtu ja tehtav üha väärtuslikumaks, kuna tal on kindel siht, teadmine ja vastutus,” leiavad esitajad.
PäKu auhinnale esitati kokku 39 kandidaati. Tänavune stipendiumi kogusumma on 1000 eurot, mis tuleb Rahvuskultuuri fondi allfondist ja jaguneb võrdselt kahe laureaadi vahel. Auhinnasaajad kuulutatakse välja rahvusvahelise pärimuspeo Baltica avamisel 22. juunil Moostes.
Pärimuskultuuri auhinda antakse välja 2000. aastast ning selle on pälvinud kokku 27 isikut või kooslust. Fondi loomise idee pärineb UNESCO programmist “Rahvuslikud elavad aarded”, milles märgitakse, et kõige tulemuslikumaks vormiks kultuuripärandi kaitsel on pärimuskultuuri kandjate avalik tunnustamine.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411