Teisipäev, juuni 14, 2016
 

Kärdla kuuendikud kui päästeprofid

Helja Kaptein
Kärdla ühisgümnaasiumi 6. klassi võistkond saavutas päästeameti võistlusel KEAT üldarvestuses teise koha.
Möödunud nädalal osalesid Hiiumaa ja Läänemaa koolide kuuendate klasside õpilased päästeameti korraldatud võistlusel “Kaitse end ja aita teisi” (KEAT). Tuksi spordikeskusesse oli kogunenud 21 kooli kaheksaliikmelised võistkonda, kes panid proovile oma päästealased teadmised.
Esimesel päeval pidid võistkonnad läbima päeva jooksul 21 kontrollpunkti. Teisel päeval saadi teadmisi meditsiini, tuletõrje, veeohutuse ja veel mitmes päästevaldkonnas.
Ülesandeid oli niiöelda seinast-seina, need nõudsid osalejailt head tasakaalu, teadmisi ja meeskonnatöö oskusi. Vaieldamatult oli noorte lemmikkontrollpunkt liiklusohutuse teemaline, kus tuli välja ronida katusele pööratud autost.
Uut teavet rongidest
Kärdla ühisgümnaasiumi võistkonna liige Minni Simsalu ütles, et kõige raskem oli lõhkekehade kontrollpunkt, nende otsimine kindlal maaalal ja seejärel tuvastamine.
“Põnevaid kontrollpunkte oli palju,” ütles Simsalu ja nimetas infovahetust raadiosaatjatega,  ülesannet saagida täpselt 300grammine puutükk ja ülesannet, kus pimedast ruumist tuli leida ese. “See õpetas, kuidas liikuda hädaolukorras, näiteks suitsu sees,” selgitas Simsalu.
Kõige rohkem uut said hiidlased teada rongide kohta. Näiteks seda kui palju hukkub inimesi rongiõnnetustes, millise kiirusega sõidab kaubarong ja kui kiiresti reisirong, kui palju kaalub kaubavedur ja muud sellist.
Tema tiimikaaslane Siiri Talts rääkis, et õppis KEAT võistlusel palju olulisi ja elulisi asju, mis on tähtsamad kui nii mõnigi raamatutarkus. “Mõnes olukorras on palju olulisem teada, kuidas käituda leitud lõhkekehaga, kui seda, kui palju on ruutjuur kümnest. Ka pole metsas eksides kasu inglise keele reeglitest,” tõi ta näiteid.
Hiiumaa päästepiirkonna juht Hannes Aasma rääkis, et võistluse jooksul koolitasid nad suure hulga Hiiumaa noori ohutult käituma. “Eesmärk pole niivõrd võistelda, kui igas kontrollpunktis midagi juurde õppida,” ütles ta.
KEATil tuli ette asju, millest õpilastele koolis räägitud pole, näiteks lõhkekehade tundmine. Kasulik oskus seegi, sest võib ju neid möödunud sõja jäänukeid Hiiu saare põueski peidus olla, aga kardetavasti võib neid kohata ka reisides maades, kust sõda üle käinud.
“ Mulle meeldis, et tänavu olid kokku tulnud väga positiivselt meelestatud lapsed, suhtlusaltid ja tegutsemistahtmisega, kui nad midagi sellest pikast päevast õppisid, on see meile kõigile kasulik,” ütles Hannes Aasma.
Kokku osales Hiiumaalt viis võistkonda, üks Kärdla ühisgümnaasiumist, kaks Käina koolist, Emmaste ja Lauka põhikoolist kummastki üks tiim.
Projekt “Kaitse end ja aita teist“ on suunatud 6. klassidele. Eesmärgiks õpetada noortele eluks vajalikke ohutusalaseid teadmisi. Projekti viivad läbi päästeameti Lääne päästekeskus, Lääne prefektuur, Punase Risti Läänemaa selts, maanteeamet. Toetab Eesti haigekassa Läänemaa traumade ennetamise projekt.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411