Teisipäev, juuni 14, 2016
 

Kaks uut näitust avati korraga

Helja Kaptein
Eelmisel kolmapäeval avati Kärdlas korraga kaks näitust: Hiiumaa muuseumi Pikas majas “Rännukirg – hiidlaste rändpüügiretked” ja Keskväljakul Nelja Nurga galeriis Kärdla ühisgümnaasiumi vilistlaste näitus “Kohalolevik”. Viimane laiutab lausa kolmes saalis.
Hiiumaa muuseumi Pikas majas avatud näitus “Rännukirg – hiidlaste rändpüügiretked” tutvustab hiidlastele omast rändpüügi tava läbi sajandite ja  ka tükikest kalurite igapäeva-
elust.
Näituse idee autor Kauri Kiivramees tutvustas avamisel fotomaterjali rändpüügist, püügivahendeid Hiiumaa muuseumi kogudest ja Hiiu Kaluri heeringapüügilaeva maketti.
Veel on välja pandud erinevaid dokumente, näiteks kalapüügilube. “Kalapüügiload on käigus alates 1918. aastast ja neid on eri võimu ajal ikka erinevatel tingimustel jagatud,” selgitas Kiivramees.
Näituse avamisel rääkis Kärdla elanik Jüri Kastein toreda loo sellest, kuidas nõukogude ajal üks Juhani nimeline vana kalur oma paadiga õhtuks Kalana sadamasse ei jõudnud.
“Piirivalve kord oli teada, kõigepealt teatati Kärdlasse, siis komandatuuri Kuressaarde, seejärel läks kadumisteade juba sõjaväeringkonda Riiga ja sealt Moskvasse,” rääkis ta. “Lõpuks küsiti Rootsi saadikult, kas hiidlane on jõudnud nende riiki.
Järgmisel hommikul hakanud Kalana sadamakai peal seisnud vastuluuremehe Ludvigi ja teiste asjameeste kõrvu kostma mootori popsumist. Vaatavad, Juhan tuleb merelt pop-pop-pop. Kui mees oli kaldale jõudnud, selgus, et paadi mootor oli rikki läinud ja pimedas ei näinud parandada. Saanud otsad maale, ütlend Ludvig Juhanile, et ma ei tea, mida nüüd sinuga teha. “Tee, mis tahad, aga ära ainult Rootsi saada: seal on nälg ja tööpuudus!”” vastanud Juhan.
“Kohalolevik” kolmes saalis
Kunstnike, Kärdla ühisgümnaasiumi vilistlaste tööde näitus “Kohalolevik” sai nii ulatuslik, et tuli laiali jagada mööda Kärdla näitusesaale.
Avamine oli Nelja Nurga galeriis ja avasõnad lausus Kärdla ühisgümnaasiumi kunstiõpetaja Sulev Loopalu. “Neid vilistlasi, kellel kunstiannet, on päris palju ja kõik ei ole ka näitusel esindatud,” ütles Loopalu. Tuntumatest tõi ta välja läbi aegade ühe Eesti mõjukama kunstniku Ülo Soosteri, maalikunstnik Aarne Miikmaa, halvatud harrastusgraafiku Paul Kammi, keraamik Õnne Õunapi ja tekstiilikunstniku Tiiu Valdma nimed.
Loopalu tutvustas autoreid, kelle töid saab vaadata seekord suisa kolmes saalis – lisaks Nelja Nurga galeriile Keskväljak 5A ka Kärdla kultuurikeskuse  näitusesaalis Rookopli 18 ja Hiiumaa muuseumi Pikas majas Vabrikuväljak 8. Galeriis on vaadata 9 autori tööd, kellest neli Loopalu õpilased, kultuurikeskuses 12 autori looming ja muuseumis 9 kunstniku looming.
Näitused kujundas Valev Sein ja need on avatud 8. juulini.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411