Teisipäev, juuni 7, 2016
 

Bussiga sõites kinnita turvavöö

Harda Roosna | Hiiu Leht
Aina rohkem inimesi on hakanud teadvustama turvavöö kinnitamise vajalikkust bussis.
Peaaegu kõik kaasaegsed bussid on varustatud turvavöödega, mille kasutamise sätestab ka liiklusseadus. Ennekõike aga on turvavöö kasutamine inimeste elu ja tervise huvides.
Selle aasta veebruaris juhtus Halinga vallas Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel õnnelik liiklusõnnetus. Bussijuhil õnnestus kokkupõrget veoautoga vältida, kuid selleks sõitis ta bussiga teelt välja. Libeduse tõttu paiskus buss külili. Vaatamata sellele, et olukord oli äärmiselt tõsine, pääsesid kõik bussis olnud inimesed ehmatuse või kergete vigastustega. Võib vaid oletada, milline oleks olnud pilt bussis, kui reisijatel ei oleks turvavööd olnud kinnitatud.
Oma igapäevatöös näeme, et turvavöö kinnitamine sõiduautos on muutunud tavapäraseks, kuid bussidega liigeldes peetakse turvavöö kinnitamist pigem vähemoluliseks. Samas on liikluses toimuv harva täielikult etteaimatav, sest ohutus sõltub väga paljude osapoolte tegevusest. Kellegi teise tehtud viga võib aga kaasa tuua olukorra, kus turvavarustus võib muutuda elupäästvaks. Analoogne olukord avaneb, vaadates veoauto pardakaamera salvestust Halinga vallas toimunud liiklus-
õnnetusest.
Selleks, et toimuvast paremini aimu saada, tuleks vaadata tekkinud olukorda teaduslikuma nurga alt.
80 kilogrammi kaaluva inimese tegelik raskusjõud sõidukiirusega 50 km/h kokkupõrkel takistusega on umbes 3250 kilogrammi. Maanteel on kiirused suuremad ja seega on mass pea kahekordne.
Number on mõtlemapanevalt suur ja on ilmne, et inimesed end sellises olukorras tegelikult kinni hoida ei suuda. Kui turvavööta kaasreisija istub sinu taga, mõjutab see õnnetuse hetkel ka sind. Kui märkad kaasreisijat, kellel on turvavöö kinnitamata jäänud, palu tal seda kindlasti teha või teavita bussijuhti.
Olukordades, kus on vaja tellida transportteenust, tasub ettevõttest üle kontrollida, kas bussil, mis seltskonda sõidutama saabub, on olemas vajalikud turvavahendid.
Eriti tähelepanelik tuleb siinkohal olla haridusasutustel ja reisikorraldajatel. Enne sõidu alustamist tuleb turvavöö kinnitamise olulisus reisijatele kindlasti üle korrata.
Turvavöö on õigesti kinnitatud, kui see liibub võimalikult tihedalt keha vastu. Jälgima peab, et vöös ei oleks keerdusid või sõlmi. Üleriideid kandes tuleb turvavöö kinnitamisel olla eriti tähelepanelik ning jälgida, et kinnitatud vöös ei oleks lõtkusid. Vöö kinnitamisel kontrolli, et lukk oleks sulgunud. Pidage meeles, et korrektselt kinnitatud turvavöö võib päästa elu!
Turvalist liiklemist!

Risto Känd
Politseikadett

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411