Teisipäev, mai 10, 2016
 

RMK Orjaku õpperaja avasid kohalikud linnuvaatlejad

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Kahekilomeetrisel Orjaku laudrajal, mis koosneb 2kilomeetrisest Orjaku rajast ja 700meetrisest Roostikuringist, käis uudistajaid juba pärast lume sulamist, avamisvalmis sai rada maiks.
Käina lahe maastikukaitseala on suuresti tuntud just tänu Orjaku ja Käina lahe linnustikule. Paiga linnustikku tutvustava Orjaku õpperaja rekonstrueerimist alustati mullu, ametlikult avati see maikuu esimesel päeval. Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) külastusjuht Üllar Soonik rääkis, et rada kasutati juba siis, kui ehitajad teed alles rajasid.
Raja linti palus Soonik läbi lõikama kaks Hiiumaa teada-tuntud linnuvaatlejat Leho Aaslaiu ja Vello Tarningu. Kohe pärast lindilõikamist läksid paarkümmend huvilist koos külastusjuhi ja linnuvaatlejatega ringkäigule.
Rajal uuendati 700 meetrit laudteed, mille aluskonstruktsioonid on nüüd tehtud taaskasutusmaterjalist PlastRex, mida valmistatakse toiduplastist, nagu kilekotid, plastpudelid jms. “See materjal peaks olema pikaealine ja meie silmad selle lagunemist ei näe,” nentis Soonik.
Rajale lisati üks suur ja 12 väiksemat infotahvlit
Uudsena on raja algul nn lambavärav, peentest lattidest purre, millest matkaraja ääres söövad lambad üle ei pääse, kuid mis samas võimaldab inimestel parkimisplatsilt laudteele liikuda. Laudteel saab liikuda ka ratastooli ja lapsevankriga, aga raja otsas asuvale
Silmakare jäänuklaiule jalutuskäiku tegema pääseb siiski vaid jalgsi. Kuival ajal saab Silmakarel asuva 6 meetri kõrguse vaateplatvormini minna ümber kare – selle keskel on paras padrik, kust läbi ei pääse. Suurveega on kare mereveest ümbritsetud, kuid siis pääseb tornini mööda laudteed.
Hea asukoht
Torni madalama terrassini viib kaldtee, ülemisele trepp. Tornist avaneb vaade kogu Käina lahele, ka sellele osale, kuhu varem nägema ei ulatunud ehk pilku saab heita alale, mis jääb Orjaku truupide juurde ja mida Orjaku suurest linnuvaatlustornist ei näe.
“Minu meelest on see torni jaoks üks hästi õnnestunud koht,” ütles Üllar Soonik.
Ka linnuvaatleja Leho Aaslaid ütles, et torni asukoht on hästi valitud, kuna päike paistab vaatlejale selja tagant ning kevadel on kraavisuue kõige varem jäävaba ja sinna kogunevad kotkad. “Siis võib siin küllalt lähedalt näha kümneid kotkaid ka palja silmaga vaadates,” kinnitas Aaslaid.
Uue vaatetorni juurest edasi minnes mööda nn vana Orjaku rada, jõuab jalutaja väikese platvormini. “Suur linnuvaatlusrada ja Orjaku linnuvaatlustorn jäävad riigimetsa majandamise hooldusalast välja, aga külastada tasub neidki,” ütles Üllar Soonik.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411