Teisipäev, mai 24, 2016
 

Paarissündmused: Elmar Vrager 100

Teisipäeval, 31. mail toimub Hiiumaal kaks sündmust, mis pühendatud kirjamehe Elmar Vrageri 100. sünniaastapäevale. Külaarenguselts Sakas eesotsas Tõnu Otsasoniga korraldab Kärdlas jalutuskäigu Vrageriga seotud radadel ning Hiiumaa muinsuskaitseselts ja MTÜ Hiiu Öko esitlevad muuseumi Pikas majas kaksikraamatut Elmar Vragerist.

Jalutuskäik Vrageriga seotud paikades Kärdlas saab alguse kell 15 Pikk tänav 15 endise Vragerite kodu juures. Rada kulgeb mööda Pikka, Valli, Sadama, Kalda, Uue ja Posti tänavaid ning lõpeb Kärdla kalmistul Elmari ema Marie Vrageri (neiuna Sõer) haua juures. Jalutuskäik, mida juhatab giid Helgi Põllo ja ilmestab Vrageri luulega Aare Ristmägi, kestab orienteeruvalt kella 17ni.
Seejärel kogunevad Elmar Vrageri loomingu huvilised kell 17 tähistama tema sünniaastapäeva Hiiumaa muuseumi Pikka majja Kärdlas Vabrikuväljak 8. Hiiumaa muinsuskaitse selts ja MTÜ Hiiu Öko esitlevad seal kaksikraamatut, milles 400 leheküljel on ühtede kaante vahel kahe väljaandja erinimelised teosed.
Hiiumaa muinsuskaitse seltsi raamatuosa koostas Vaapo Vaher ja see kannab nime “Tundmatu Vrager”. Juhatuse liikme Dan Lukase sõnul sisaldub selles osas Vrageri seni ilmumata jutte. Seltsi liige Aivar Viidik MTÜst Hiiu Öko on koostanud teise raamatuosa, mille pealkiri on “Ma tule kuju”.
Viidiku raamat sisaldab Vrageri trükis ilmunud hiiukeelseid luuletusi, tema esikteose “Valged rannad” (1938) nelja retsensiooni, Vrageri enda kirjutist sellest, kuidas temast sai murdeluuletaja ja Jaanus Jalakase tagasivaadet, kuidas sündis Vrageri viimane kogu “Hiiu kannel”.
Elmar Hugo Vrager sündis 31. mail (vana kalendri järgi 18. mail) 1916 Haapsalus Hugo ja Marie Vrageri pojana. Kooliteed käis ta Kärdlas, kus alustas ka oma kirjanduslikku tegevust. Esimesed trükitud luuletused ilmusid temalt 1934. aastal Hiiu Teatajas. 1944. aastal põgenes Vragerite pere Rootsi. Elmar Vrager suri 22. oktoobril 1998. aastal ja on maetud Rootsi Eskilstuna kalmistule.
Hiiumaal Paladel Lõpe pargis on Elmar Vrageri mälestusmärk “Hiiu kannel” (autor Enn Johannes), mis avati Tõnu Otsasoni ja külaarenguseltsi Sakas eestvõttel tema 90. sünniaastapäeva puhul 25. mail 2006. Samal aastal koostas Otsason Palade teabetuppa püsiekspositsiooni Vrageri elu- ja loometeest, millega saab külastust eelnevalt kokku leppides tutvuda veel nüüdki.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411