Reede, mai 6, 2016
 

Nelja valik

Tulevasi presidendikandidaate on nüüd juba valida. Kui oleks meie valida.
Tänu ajakirjanduse pressingule ja Siim Kallase avasoolole on kandidaatide kandidaadid endast teada andnud. Soovist presidendiks kandideerida on avalikult teada andnud Siim Kallas, Marina Kaljurand, Urmas Paet ja Jaak Jõerüüt.
Kas riigikogu saadikutel tuleb valida nende seast või on veel kusagil varjus mõni must ratsu, kelle peale erakonnad panustada võiks? Tundub, et pigem mitte.
Praegu näitavad erakonnad väljapoole muskleid, tagatubades ilmselt käib vaikne kauplemine. Neli päeva enne presidendi valimist riigikogus saame teada tegelikud kandidaadid. Nii et ei tasu väga leili minna aruteludega, kes oleks parim president. Pole ju mingit kindlust, et rahva arvamust arvesse võetakse. Teisalt ehk ei juleta valida varakult sõelapõhjaks tulistatud pretendenti?
Ühes on erakondlased üksmeelsed – presidendi äravalimine riigikogus on hea ja valimisõiguse minek “põllule” ehk valimiskogusse oleks paha. Miks? Ilmselt sellepärast, et laiemat valijameeste ringi ei suuda erakonnad kontrollida ja siis võib ehk presidendiks saada erakondadele ebamugav kandidaat.
Eestis kuulub erakondadesse umbes 4 protsenti elanikkonnast. Millegipärast leiavad nad, et uus president peaks olema just nende “teha”.
6. mai 2016

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411