Reede, mai 20, 2016
 

Mereväravas pakutakse väärt kaupa

Harda Roosna
Hiiumaa väravas, Heltermaa sadamas asuvas vanas kõrtsihoones valmistub seitsmendat hooaega uksi avama käsitöö- ja omatoodangu pood – käsitöömaja.
Heltermaa sadamas on juba kuus aastat tegutsenud OÜ Tahe Heltermaa käsitöömaja. Poe perenaine Heli Hahndorf rääkis, et tänavu püütakse jätkata samal põhimõttel nagu varemgi, müües hiiumaiseid tarbe- ja rõivaesemeid, meeneid ja toitu.
Avamiseni, mis on kavas mai lõpus, on jäänud veel paar nädalat ja praegu muutub sortiment rikkalikumaks lausa minutitega.
“Algaastail ajasime tikutulega hiiumaiseid käsitöötooteid taga: keraamikat ei olnud, puutöö tegijaid oli vähe, aga nüüd on neid juba kenasti,” kiitis Hahndorf.
Suur valik on seekord mereteemalisi meeneid, eks ikka merekultuuri aasta tuules. Erilise uhkusega esitles Hahndorf Helen Vaksi OÜ Mustrid kaubamärgi Ellusallid uut toodet, hiidlase meretekki.
Paraku aetakse nüüd juba mitu aastat tikutulega taga kohalikku toitu. Hahndorf kutsus üles valmistama kohalikust toorainest tooteid, mida saaks müüa nii kohalikule elanikule kui ka Hiiumaad külastavale turistile.
Mõnda Hiiumaa kohalikku maitset letilt siiski leiab: Imre Kivi kuivatatud kalad, Indrek Kutseri mesi, OÜ Pilderi suitsu-
lihatooted, OÜ Ristnaotsa sinepiräimed, Lepaniidi talu kitsejuust, OÜ Hiiu Gourmet tooted, Tiiu koduleivad, tooteid Hiiu Pagarilt, Pihla talu moosid ja taimeteed, Triinu mahlad, astelpajutooted KarjaTooma talust ja muudki.
Siiski loodab Hahndorf valikut veelgi kasvatada: “Hindan väga just neid tooteid, millega kaasnevad erinevad lood ja “kiiksud” või hiidlaste huumor – need müüvad hästi! – käib ju turist just seda erilist ja teistmoodi asja siit otsimas.”
Parima valiku leiab neist toodetest, mille valmistamisega on Heli ja tema elukaaslane Kalle Talvi ise seotud. Need on Hiiu ihuhoolduse sarja ja Hiiu Gourmet tooted, alpakavillast lõngad ja kudumid, Farmer Kalle ürgmööbel ja Pähkli talu leedritooted.
Aeg-ajalt valmistab pererahvas suupisteid, mida laevaleminejad saavad mugavalt kaasa võtta. Näiteks vürtsi- ja soolaga ube ja läätsi, mida olla samas kõrtsis pakutud juba ammusel ajal. Veel on menüüs tervitusnaps, hiidlaste seltsi hapupiimalähkrite rahvusjook ehk “piimašampanja”. Millest see naps koosneb, seda tuleb sadamasse ise kaema ja mekkima minna.
“Meile on suureks auks, et juba seitsmendat hooaega saab meie majas näha Tiit Leito loodusfotode näitust,” lisas Heli
Hahndorf.
Heltermaa käsitöömaja uksed on avatud iga päev alates 29. maist kuni septembrikuu alguseni.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411