Reede, mai 6, 2016
 

Marie Underi põrm jõudis kodumaale

Eile, 4. mail jõudsid kodumaale Marie Underi, Artur Adsoni ning Marie Underi tütre Hedda Hackeri ja õe Berta Underi säilmed, teatati Eesti kirjanike liidust.
Luuletajapaari ja nende lähedaste põrmude sängitamine on kavas 9. juunil Rahumäe kalmistul asuvale Underite perekonna hauaplatsile, kus puhkavad Marie Underi ema Leena ja isa Priidu (Friedrich) Under.
Underi ja tema lähedaste ümbermatmise palve esitas kultuuriministeeriumile Rootsis asuv Marie Underi ja Artur Adsoni mälestusfond, kes on poeetide hauaplatsi aastakümneid korras hoidnud. Ümbermatmise eest vastutab Eesti kirjanike liidu töögrupp. Suurema osa ümbermatmise kulust hüvitaks kultuuriministeerium, aga valmis panustama on ka Underi-Adsoni fond.
Mullu juunis kirjutas Underi-uurija Sirje Kiin, viidates luuletusele “Põgenik” (1954), et ridadega “Kord veel tagasi tahaksin/ Leida kodutee,/ Kodumullas siis magaksin/ Välja kõik silmavee” annab luuletaja oma soovist teada, ehkki ühtki dokumenti ega luuletaja enda kirjalikku sooviavaldust saada kord kodumaale maetud ei leidu. Kiin vahendas, et Underi lähedaste ja usaldusaluste inimeste mälestused ja nende poolt edasi antud soovid kõnelevad, et nii Marie Under kui tema abikaasa Artur Adson olid avaldanud soovi saada maetud tingimata tammepuust kirstus, sest tammepuu on püsiv ning säilib kauem ning võimaldab nad tulevikus kergemini ümber matta vabanenud Eestisse, kui see tund kord saabub.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411