Teisipäev, mai 3, 2016
 

Auga teenitud


Nädalavahetusel startis Hiiumaal Eesti Toidutee. See ei ole juhuslik valik, miks kannab esimene toidutee maitsete aasta just Hiiumaa nime. Maakonna turismiliidu juhatuse liige Ly Kaups rääkis, et see tiitel on auga välja teenitud. Mitme aasta jooksul on siin püütud väärindada oma toodangut ja õpetatud noori toiduks kasutama puhast hiiumaist liha, kala, juur- ja puuvilja.
On ju imelihtne minna poodi ja osta valmistoitu, mis samuti kõhtu täidab. Harjunud maitseid on küllalt raske ümber harjutada. Ometigi on saare turismiettevõtted ja toitlustus-
kohad võtnud südameasjaks teha meil kasvanud toiduainetega imet ja pakkuda kohalikku toitu nii, et see viib keele alla.
Loomulikult nõuab see neilt palju õppimist, uute ideede rakendamist ja samuti kannatlikkust katsetamisel. Kõik see annab aga juba tulemusi: Hiiumaa esimesed viis toitlustusasutust on saanud Eestis esimestena rahvusvahelise liikumise Culinary Heritage liikmeks. Samuti said nad võidu mullu EASi korraldatud EDENi avastamata aarete konkursil.
Hiiumaa maitsete aasta avapeol Suuremõisa lossis pakkusid kuus Hiiumaa kokka koos abilistega üllatavaid roogasid kohalikust toorainest. Selgub, et siin saarel pole kokad omavahel mitte konkurendid, vaid teevad koostööd. Soovime, et nende edasipürgimise hoog ei raugeks ja õppides üksteiselt ja oma ala meistritelt üllatavad hiiumaised maitsed iga Hiiu saare söögikoha külastajaid.

3. mai 2016

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411