Reede, aprill 29, 2016
 

Vaenukägu pesitseb Hiiu saarel?

Mart Repnau
Mart Repnau nägi aprilli keskel Kassaris haruldast külalist – vaenukägu. Sama lindu nähti hiljem ka Orjakus ja Lugusel. Repnau oletas, et lind on Hiiumaal vist küll ainult läbirändaja. Samas tuli Jana Kaselt teade, et Orjakus elav linnuhuviline ja fotograaf Maie Vikerpuur on eelmisel aastal vaenukägu mitmel korral pildistanud.
Hiiumaalt pärit Toivo Toompuu teadis, et vaenukäod pesitsesid saarel kui ta siin oma lapsepõlvesuvesid veetis: “Kuskil 60ndatel pidasime indiaanlastena neile “jahti”…uhked linnud olid,” kommenteeris ta.
2014. aasta aprillis nägid linnuvaatlejad vaenukägu Suuremõisas. 2008. aasta jaanuaris nähti teda Kärdlas, 2005. aasta oktoobris Kõpu poolsaarel Kiduspäe külas ja 2004. aasta sügisel Kärdlas. Tollal ütles linnuvaatleja Vello Tarning, et tal pole teada ühtki vaenukäo vaatlust varasemast ajast.
Vikipeedia andmetel on Eestis selle linnu levila põhja-
piir ja siin on ta haruldane haudelind, kelle arvukust praegu hinnatakse 5–10 paarile. Vaenukäod saabuvad pesitsuspaika aprillis.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411