Teisipäev, aprill 5, 2016
 

Taelma loodud tants hinnati esikoha vääriliseks

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Helgi Taelma autoritants “Merede süles” võitis uute tantsude konkursil naisrühmade arvestuses esikoha.
Eelmisel pühapäeval Salme kultuurikeskuses toimunud lõppvoorus oli palju eriilmelisi tantse, millest eraldi tunnustati parimaid memmede, nais-, mees- ja segarühmades. Konkursile laekus 14 naisrühma tantsu, millest kaks jõudsid žürii otsusel lõppvooru. Žürii esinaine Mall Noormets rääkis, et ka lavalt hõigati maha, et Taelma tants on lõpuni väljapeetud ja mereliselt stiilne tants. “Kiita tahaks põnevate tantsukujundite nauditava vahetumise ja hästi tabatud iseloomuliku merelise õhustiku eest,” ütles ta.
Noormets usub, et kui väga tahta, on see tants jõukohane kõigile rühmadele, aga jättis selle siiski iga juhendaja enda otsustada.
Noormetsa sõnul oli konkursil nauditavaid leide ja mõtteid, edaspidi ootaks ta veelgi huvitavamaid tantsuvõtteid ja leidlikke lähenemisnurki. Tema arvates olid komistuskiviks “tsitaadid” teistest autoritantsudest, muusikavalik, mis peaks olema paraja pikkusega, oma ja läbini eestimaine ning jälgida tuleks kindlasti sobivust antud rühmaliigile.
Tantse hindas žürii koosseisus Mall Noormets, Ilma Adamson, Agne Kurrikoff-Herman, Maido Saar ja Renee Nõmmik.
Sissetantsitud ja paika loksunud
“Merede süles” oli juba mitmeid aastaid Taelma enda naisrühma Hiiu Sõlg kavas. Tantsija Liina Lepamaa rääkis, et see tants on neil ammu selge ja seda on mõnus tantsida.”Sammud on loogilised ja liikumine on mereline, pidevalt üles-alla nagu lained,” ütles ta.
Taelma on selle tantsu just oma naisrühmale loonud, seepärast olidki Hiiu Sõle tantsijad need, kes tantsu Tallinnas žüriile ette tantsimas käisid.
Taelma ise ütles, et käsu peale ei saa midagi luua, kuid huvitavaid tantsusamme ja -jooniseid on talle pähe tulnud nii treeningtunnis kui tänaval kõndides. “Vahel on põhiliikumine mõne tunniga olemas, mõnikord trambid mitu kuud. Vahel saavad sammud kodus paika, aga kui hakkad proovis rühmaga läbi tantsima, selgub, et ei sobi,” rääkis ta tantsu loomisprotsessist.
Aastate jooksul on Helgi Taelma teinud tantse lastele, konkursile on ta saatnud neist vaid kaks ja mõlemad on võitnud. Paar aastat tagasi tõi võidupärja “Memme polka”, mis loodud memmede rühmale Mikser.
Meeste tantsudest sai III koha “Verevennad“, mille autoriks oma tantsijateed Helgi Taelma käe all alustanud Rauno Zubko.
Uute tantsude konkursi korraldas Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts. Konkursi toimumist toetas Eesti kultuurkapital.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411